Все повече американци рефинансират ипотечните си кредити

571
Все повече американци рефинансират ипотечните си кредити

© Pixabay

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ паднаха до най-ниските си нива от 2016 г. насам, а това кара много собственици на жилища да рефинансират ипотечните си кредити, пише Kredit.bg.

По данни на държавната агенция за вторична търговия с ипотеки Freddie Mac средният размер на лихвите по 30-годишните жилищни кредити в Съединените щати достига 3.73%. Това е най-ниското равнище от края на 2016 г. насам.

Само за последната седмица заявленията за рефинансиране на ипотечни кредити отчитат ръст от близо 3%, а на годишна база броят им се е удвоил. Наблюдава се коренна промяна в тенденциите, в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., когато броят на рефинансиранията се намираше на 10-годишно дъно.


Предсрочните погасявания на жилищни кредити бележат ръст от 18% на годишна база през април. Делът на предсрочно погасените заеми достига близо 1%, по данни на имотната агенция Black Knight, и все още е по-нисък, отколкото през 2016 г. Тогава той се повиши до 1.26 на сто.

Хората, които са изтеглили ипотечни кредити през последната година и половина, са сред най-подходящите кандидати за рефинансиране. Това е така, защото лихвите, които плащат, по всяка вероятност са доста по-високи от настоящите.

Общото правило е, че лихвата по новия заем трябва да е с поне 0.5 процентни пункта по-ниска, за да си струва извършването на операция по рефинансиране. А според Freddie Mac средните лихвени равнища през 2018 г. са били на ниво около 4.5 на сто, или с над 0.7 процентни пункта над настоящите.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg