Все повече американци рефинансират ипотечните си кредити

425
Все повече американци рефинансират ипотечните си кредити

© Pixabay

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ паднаха до най-ниските си нива от 2016 г. насам, а това кара много собственици на жилища да рефинансират ипотечните си кредити, пише Kredit.bg.

По данни на държавната агенция за вторична търговия с ипотеки Freddie Mac средният размер на лихвите по 30-годишните жилищни кредити в Съединените щати достига 3.73%. Това е най-ниското равнище от края на 2016 г. насам.

Само за последната седмица заявленията за рефинансиране на ипотечни кредити отчитат ръст от близо 3%, а на годишна база броят им се е удвоил. Наблюдава се коренна промяна в тенденциите, в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., когато броят на рефинансиранията се намираше на 10-годишно дъно.

Предсрочните погасявания на жилищни кредити бележат ръст от 18% на годишна база през април. Делът на предсрочно погасените заеми достига близо 1%, по данни на имотната агенция Black Knight, и все още е по-нисък, отколкото през 2016 г. Тогава той се повиши до 1.26 на сто.

Хората, които са изтеглили ипотечни кредити през последната година и половина, са сред най-подходящите кандидати за рефинансиране. Това е така, защото лихвите, които плащат, по всяка вероятност са доста по-високи от настоящите.

Общото правило е, че лихвата по новия заем трябва да е с поне 0.5 процентни пункта по-ниска, за да си струва извършването на операция по рефинансиране. А според Freddie Mac средните лихвени равнища през 2018 г. са били на ниво около 4.5 на сто, или с над 0.7 процентни пункта над настоящите.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...