Всеки в ЕС с банкова сметка на разумна цена

1133
Всеки в ЕС с банкова сметка на разумна цена

Достъпът до банкова сметка е необходимо условие за пълноценното участие в съвременния икономически и социален живот, тъй като плащанията в брой рязко намаляват. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, която препоръча да се осигури достъп до основни банкови сметки на разумни цени за всички граждани.

Плащането на текущи разходи, получаването на приходи или помощи, както и покупката на стоки и услуги, могат да се окажат проблем без сметка, отбелязва ЕК.

Изследванията показват, че в Европейския съюз около 30 милиона потребители на възраст над 18 години не притежават банкова сметка. Приема се, че между 6 и 7 милиона от тези 30 милиона граждани са останали извън обхвата на банковите услуги, тъй като им е бил отказан достъп до банкова сметка. Тези хора не могат да се ползват пълноценно от единния пазар, допълва комисията. Днешната препоръка се очаква да спомогне за финансовото и социалното приобщаване на потребителите в Европа.

Комисията приканва държавите от ЕС да гарантират достъп до такива сметки на разумни цени за потребителите, независимо от държавата на постоянното им местожителство в Европейския съюз и финансовото им положение. ЕК ще оцени ситуацията след една година и, ако е необходимо, ще предложи по-нататъшни мерки, включително и законодателни.

Еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние коментира, че достъпът до основна банкова сметка е един от приоритетите на Акта за единния пазар.

В препоръката на комисията се определят ясно основните принципи, които следва да се въведат на национално равнище, за да се гарантира достъпът до подходяща разплащателна сметка. Предвижда се всеки потребител с местожителство в ЕС да има право да си открие основна разплащателна сметка и в държава от Общността, в която не пребивава постоянно, независимо от финансовото си състояние.

Комисията определя кои разплащателни услуги следва да включва основната разплащателна сметка - тя трябва да дава възможност на притежателя й да получава, внася, превежда и тегли средства. Сметката трябва да позволява директно дебитиране и кредитиране, като не допуска овърдрафт. ЕК препоръчва откриването на банкова сметка, ако не е безплатно, то да бъде на разумни цени.

Всяка държава от ЕС следва да определи какво означава разумна такса, като изхожда от критерии като ниво на доходите, средни такси по разплащателни сметки или общи разходи по предоставянето на основна разплащателна сметка в съответната държава.

Държавите са свободни да определят един, няколко или всички доставчици на разплащателни услуги за доставчици на основни разплащателни сметки, се отбелязва в съобщението.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg