Задълженията на американските домакинства доближиха 15 трлн. долара

513
Задълженията на американските домакинства доближиха 15 трлн. долара

© Pixabay.com

Американците имат повече задължения от когато и да било.

Скок в разходите по кредитни карти и покупките на жилища са увеличили задълженията на домакинствата в САЩ с 313 млрд. долара, или 2.1%, през второто тримесечие, сочат данни на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк.

Това е най-големият скок в номинално изражение от 2007 г., както и най-голямото процентно увеличение от седем години и половина.


Общо американските потребители са имали 14.96 трлн. задължения в края на юни — това е най-голямата сума в историята и с 812 млрд. долара повече от задълженията в края на 2019 г., преди началото на пандемията.

Задълженията по кредитните карти са нараснали със 17 млрд. долара през второто тримесечие, но въпреки това остават със 140 млрд. долара под нивата от края на 2019 г. Задълженията по кредити за автомобили са се увеличили с 33 млрд. долара.

Задава ли се нова жилищна криза в САЩ?Брокерските агенции се радват на истински бум на сделките, купувачите бързат и в много случаи дори

Ипотечните задължения, които са с най-голям принос към увеличението на общите задължения на домакинствата, нарастват с 282 млрд. долара до 10.44 трлн. долара. Цели 44% от задълженията са натрупани през последната година, в това число нови ипотеки и рефинансиране на стари задължения.

Въпреки че щатският имотен пазар е нажежен до червено и тегленето на заеми с цел покупка на дом е на много високи нива, "все още има 2 милиона кредитополучатели с отложени плащания по ипотечни кредити, които са уязвими след като тези програми приключат," казва пред CNN Business Джеол Скали администратор на Центъра за микроикономически данни в нюйоркското подразделение на Фед.

Студентските заеми са единствената дългова категория, която отчита спад през последното тримесечие, намалявайки до 14 млрд. долара.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg