Заемите за приятели и роднини не са добра идея. Ето защо...

788
Заемите за приятели и роднини не са добра идея. Ето защо...

© Pixabay

Въпреки добрите намерения, отпускането на заеми на приятели и роднини почти никога не е добра идея и може да доведе до неприятни ситуации.

Според проучване на финансовата платформа Bankrate, цитирано от платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg, 60% от американците са помагали на свои близки с пари назаем, 17% са услужвали с кредитни карти, а 21% са се съгласявали да бъдат поръчители по банкови заеми.

Над една трета от хората, които са осигурявали подобна финансова помощ, обаче в крайна сметка са били повлияни негативно - загубили са пари, кредитното им досие е било влошено или пък са развалили взаимоотношенията си със свои близки и познати. 

Най-разпространената практика за финансово подпомагане е под формата на пари назаем. 60% от анкетираните са давали пари на свои близки, за да им помогнат в трудни моменти. Но в тези случаи негативните последствия също са най-често срещани (46%).

37 на сто от участниците в проучването признават, че за загубили парите, които са дали на приятелите и роднините си, а 21% казват, че това се е отразило и на взаимоотношенията им. 

Когато става въпрос за споделяне на кредитни карти, повечето хора се оказват доста по-предпазливи. Само 17% са давали назаем картата си на приятел или роднина. От тях 21% са загубили пари, 16% са влошили отношенията с близките си, а 12% твърдят, че е пострадало и кредитното им досие.

Поръчителството по кредити по принцип не оказва толкова директно влияние върху финансовото състояние, но въпреки това може да доведе до много неприятни последствия, особено ако кредитополучателят, на когото сте поръчител, спре да плаща вноските си по кредита.

Проучването на Bankrate показва, че 21% от американците са поръчителствали по кредити на свои близки. 18% от тях са загубили пари заради това свое решение, 21% са влошили взаимоотношенията си, а една пета са понесли щети и върху кредитните си досиета.

Най-често се случва родители да поръчителстват по кредити на вече пълнолетните си деца. 45% от всички поръчители са именно родителите на кредитополучателите.

Повече подробности можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg