Защо Ердоган иска контрол върху втората най-голяма турска банка?

2002
Защо Ердоган иска контрол върху втората най-голяма турска банка?

© Instagram: Isbankasi

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган успя да постави под своя контрол централната банка, отстранявайки предишния управител и назначавайки нов, който да понижи лихвените проценти и да стимулира агресивния икономически растеж - линия, подкрепяна от управляващата партия.

Сега Ердоган иска да постави под своето управление и най-голямата частна банкова институция в страната - Turkiye Is Bankasi AS, за да засили в още по-голяма степен кредитирането, пише Kredit.bg, цитирайки източници на Bloomberg.

Основният проблем пред турския президент обаче е свързан с факта, че част от акциите на Isbank са под контрола на най-голямата опозиционна партия.

Републиканската народна партия притежава дял от 28% в капитала, които в миналото са ѝ "завещани" от основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Той е и основателят на Isbank, която започва съществуването си като национален кредитор в годините след Първата световна война. Целта ѝ по онова време е да финансира възстановяването на инфраструктурата на страната и да гарантира финансовата стабилност след разпада на Османската империя.


Републиканската партия не получава никакви дивиденти или облаги от собствеността си върху акциите на банката, защото в завещанието на Ататюрк изрично е посочено, че средствата ще отиват в Асоциацията за изучаване на турски език и Асоциацията за изучаване на турската история.

Според Ердоган обаче не е допустимо една партия да бъде собственик на толкова голям пакет банкови акции и да притежава четири места в управителния съвет на финансовата институция. Неговата администрация се опитва да постави републиканския дял в капитала на Isbank под контрола на финансовото министерство още от 2015 г.

По този начин управляващите искат да постигнат две цели - да придобият по-силни лостове за влияние върху финансовата система и да неутрализират опозицията.

Турските компании изпитват затруднения с погасяването на заемите си в чужда валута, след като турската лира загуби над една трета от стойността си за последните две години, а правителството иска да им осигури достъп до по-евтин финансов ресурс.

Държавните трезори вече "развързаха кесиите" и много от тях предлагат префернциални условия за малкия и средния бизнес, но частните банки следват по-консервативна политика, опасявайки се от бум на лошите кредити.

Според представителите на опозицията Ердоган иска да постави Turkiye Is Bankasi под частичен държавен контрол, за да може да оказва натиск върху ръководство на трезора да разхлаби изискванията към кредитополучателите. 

Isbank е втората най-голяма банка в Турция, а акциите ѝ се търгуват на борсата в Истанбул и са компонент от водещия борсов индекс. Освен това банката притежава дялове в някои от водещите турски индустриални компании, като Sisecam - най-големия производител на стъкло в Европа.

Най-големият акционер в капитала на трезора е пенсионният фонд на Isbank, който държи 39% от капитала. 33% от акциите пък са собственост на чуждестранни инвеститори, сред които са Blackrock, Vanguard и Allianz.

Пазарната капитализация на банката възлиза на 5.6 млрд. долара. От 2010 г. насам тя се е понижила с близо 50%, най-вече заради неяснотата около нейната собственост.  

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg