Защо ЕЦБ изкупува корпоративни облигации

1552
Защо ЕЦБ изкупува корпоративни облигации

© Pixabay

Тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува за първи път доклад с данни за изкупуваните от финансовата институция корпоративни облигации, на фона на натиска, на който е подложена напоследък за ограничаване на програмата си за количествено улесняване.

"Когато ЕЦБ купува облигации на първичния пазар, тя на практика заема мястото на някой друг инвеститор, който е щял да ги купи, но не е могъл, защото ЕЦБ ги е купила вместо това.

Този друг инвеститор продължава да разполага с парите си, които иска да инвестира, но на пазара вече няма облигации за купуване на Apple или MacDonald's (примерно). Затова той трябва да използва парите за някаква друга инвестиция. Така ЕЦБ вкарва ликвидност в икономиката," казва пред CNBC Ерик Джоунс, преподавател в университета Джон Хопкинс.

ЕЦБ реши през март 2016 г. да изкупува корпоративни облигации като част от програмата си за количествено улесняване, за да преодолее недостига на държавни облигации. Изнесените вчера данни показват, че през последната малко повече от година ЕЦБ е купила облигации на компании, като LVMH, Kering, Unilever, Nestle, Repsol и Shell.

Тези нестандартни практики помагат за намаляването на суверенния и кредитния риск, ограничават фрагментирането при финансирането, подобряват ликвидността и вдигат цените на активите. Един от най-силните канали, чрез които количественото улесняване действа, е по-слабата валута, което засилва конкурентоспособността на еврозоната," казва Швета Сингх, старши икономист в TS Lombard.

Анализатори обаче смятат, че решението на ЕЦБ да изнесе подробности за изкупуванията на корпоративни облигации ще засегне програмата за количествено улесняване на финансовата институция.

Макар и информацията да е вече налична, фактът че името на компанията, международния й индентификационен номер, датата на падежа и лихвата ще могат да се видят на едно място, ще помогне за това по-добре да се оценят тенденциите на корпоративния дългов пазар и най-вече на дълга с инвестиционен рейтинг.

"Дебатът вече се насочва към намаляващите ползи от количеството улесняване на ЕЦБ и нарастващите рискове от страничните ефекти и изкривяванията на пазара, най-вече на фона на стабилното възстановяване на еврозоната и увеличаващият се недостиг на активи за изкупуване. Разкриването на подробности от програмата за изкупуване на корпоративни облигации отразява тази промяна," казва Сингх.

Джоунс от университет Джон Хопкинс е на същото мнение. "Мисля че обявяването на тези данни ще привлече внимание към количественото улесняване във време, в което хората вече искат да знаят колко дълго може и трябва да продължи програмата. Това също така ще породи спорове, защото изглежда сякаш програмата предлага ползи на конкретни корпорации, които емитират облигации."

От ЕЦБ обявиха в най-новия си икономически бюлетин, че изкупуванията на корпоративни облигации са "целенасочено обширни и съставът им се влияе основно от фактори, свързани с паричната политика и управлението на риска." От банката добавиха също така, че финансовата институция има за цел да прилага програмата, така че тя да е неутрална за пазара.

"Разбира се, че от ЕЦБ ще твърдят, че по-обширното прилагане на програмата е с цел подобряването на финансовите условия за всички компании, в това число и на тези, които не разчитат на капиталовите пазари, за да покриват ликвидните си нужди. Въпреки това, идеята, че от ЕЦБ си избират победители трудно може да бъде подмината," смята Джоунс.

"Това няма да сложи край на програмата за количествено улесняване, но ще предостави аргументи за тези, които твърдят, че програмата трябва да бъде преустановена възможно най-скоро."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg