Защо ЕЦБ обмисля пускането на „дигитално евро“?

2834
Защо ЕЦБ обмисля пускането на „дигитално евро“?

© Pixabay.com

Тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) даде началото на публични консултации и експерименти, които трябва да й помогнат да вземе решение дали да създаде "дигитално евро" за 19-те страни членки на еврозоната.

Този ход идва на фона на тенденцията към избягване на хартиените пари, която беше ускорена от пандемията от коронавирус и докато централни банки наблюдават възхода на частни криптовалути, като биткойн.

Ето какво би означавало "дигиталното евро" за гражданите на еврозоната.


Какво е дигитално евро?

Дигиталното, или виртуалното евро, би било електронна версия на евровите банкноти и монети, която е законно разплащателно средство, гарантирано от ЕЦБ.

То също така би позволило за първи път физически лица да депозират средства директно в ЕЦБ. Това би било по-сигурно за гражданите, отколкото депозитите в търговските банки, които могат да фалират, или пък от съхраняването на пари в брой, които може да бъдат откраднати или изгубени.

Подобно на физическите пари, електронните също могат да бъдат съхранявани извън банковата система, като например в "дигитален портфейл".

Това би позволило на гражданите и компаниите да осъществяват ежедневните си плащания "по един бърз, лесен и сигурен начин," се казва в доклад на ЕЦБ за виртуалните пари.

Дигиталното евро би "било допълнение към парите в брой, а няма да ги замества", посочват от ЕЦБ.

Емитирането и прехвърлянето на дигитални евра може да бъде извършвано чрез блокчейн технологията, на която разчитат криптовалути, като биткойн.

Защо сега?

Пандемията от COVID-19 увеличи електронните разплащания, тъй като клиентите избягват банкнотите от страх, че може да се заразят с коронавирус.

Дори и в Германия, където кешът е смятан за цар, тази година за първи път потребителите се очаква да похарчат повече пари с карти, отколкото в брой, според доклад на Euromonitor International.

Подобно на други централни банки по света, ЕЦБ също внимава да не изостава по отношение на виртуалните пари, емитирани от чуждестранни частни играчи, като биткойн и Libra на Facebook, която все още не е реалност.

Пет от големите родни банки вече са под директен надзор от ЕЦБКредитните институции, обект на директен надзор, са: УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК АД, Обединена българска банка АД, Юробанк България АД и Райфайзенбанк (България) ЕАД

Ако хората в еврозоната преминат масово към виртуални пари, които са извън правомощията на ЕЦБ, това би могло да навреди на ефективността на мерките й спрямо паричната политика.

Планът на Facebook да създаде Libra "накара централните банки да започнат да мислят повече" по този въпрос, казва пред AFP икономистът от Pictet Wealth Management Фредерик Дюкрозе.

Какви са рисковете?

Хората може да започнат да избягват традиционните банкови сметки в полза на дигиталните пари, което ще събуди търговските банки в еврозоната.

Рисковете ще бъдат по-големи във времена на криза, когато депозантите може да бъдат изкушени да се насочат към безопасността на "дигиталното евро", което да доведе до масово теглене на средства от традиционните банки.

За да избегне това, ЕЦБ може да предложи ограничение в количеството дигитални евро, които един гражданин може да притежава или обменя.

Опасенията около поверителността и това да се гарантира, че "дигиталното евро" не може да бъде използвано за пране на пари, също ще бъдат взети предвид от ЕЦБ, която в идните месеци ще преценява предимствата и недостатъците от подобен ход.

Кой друг го прави?

Частните дигитални валути са изключително волатилни. Цената на биткойна намаля почти наполовина, откакто в края на 2017 г. достигна връх от около 20 000 долара.

В последните години обаче централните банки обмислят възможността да предлагат собствени виртуални пари, като стабилна и безрискова алтернатива.

Китайската централна банка вече тества дигитална валута в четири града от април, а Централната банка на Франция също започна да експериментира в тази посока.

В петък Централната банка на Япония обяви, че ще ускори проучванията си по темата.

Банката за международни разплащания пък информира през януари, че създава работна група по този въпрос.

Кога ще може да се ползва дигиталното евро? 

ЕЦБ стартира тримесечни консултации вчера и в следващите шест месеца ще проведе поредица от експерименти във връзка с приложимостта на дигиталното евро.

Централната банка има за цел да вземе решение към средата на 2021 г. дали да стартира проекта, обявиха от финансовата институция.

Дигиталното евро обаче няма да се появи скоро в електронните портфейли.

Ще са необходими "между 18 месеца и три или четири години" за реализирането на тази инициатива, е заявил пред AFP източник, запознат с проекта. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg