Защо най-голямата банка в Италия вече не иска да е италианска?

1465
Защо най-голямата банка в Италия вече не иска да е италианска?

© Pixabay

Ръководството на най-голямата италианска банка UniCredit иска да подкрепи цената на нейните акции, като я направи "по-малко италианска", пише Kredit.bg.

Идеята е трезорът да се дистанцира от стагниращата икономика и нестабилната политическа обстановка в Италия, като в същото време постави някои от най-ценните си активи “под един покрив” на германска територия. Това твърдят анонимни източници, близки до компанията, цитирани от Ройтерс.

Очаква се изпълнителният директор на UniCredit Жан-Пиер Мюстие да обяви плановете си официално на 3 декември. Те включват създаване на нов холдинг в Германия, който да отговаря за международните операции на банката.

Целта на банката е да намали италианската “идентичност” на своите активи в Германия, Австрия, Източна Европа и Турция, а заедно с това и свързания с нея кредитен рейтинг, за да може да се финансира при по-изгодни условия на дълговите пазари.

Жан-Пиер Мюстие пое ръководството на UniCredit през юли 2016 г., като основната му задача беше да съживи декапитализирания италиански трезор.

Французинът продаде чест от страничните бизнеси на базираната в Милано банкова институция, предприе съкращения на персонала и закри част от клоновата мрежа, като по този начин успя временно да заздрави нейния баланс.

UniCredit се самоидентифицира като паневропейска финансова институция с клонове в 14 държави, но голяма част от инвеститорите все още я възприемат като рискова италианска банка.

Новият план отразява виждането на Мюстие, че италианската икономика играе ролята на “котва” за акциите на банката и може да оскъпи допълнително достъпа ѝ до финансов ресурс, в случай че икономическата и политическата обстановка в Италия започне още повече да се влошава.

Много от банките на Ботуша все още страдат от високия дял на лошите и необслужваните кредити, слабия икономически растеж и политическите сътресения.

Пазарните участници гледат на повечето италиански трезори като на финансови посредници на държавната хазна, тъй като държат големи количества държавни облигации в своите портфейли.

Повече за плановете на UniCredit можете да прочетете в материала на Kredit.bg


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg