Защо пазарната цена на акцията на ПИБ е 5 лева?

5189
Защо пазарната цена на акцията на ПИБ е 5 лева?

Участието на ББР в капитала на Първа инвестиционна банка предизвика известна полемика, като някои анализатори се фиксираха в текущите нива на цената на малки пакети акции, които се разменят на Българската фондова борса, без да дават възможност при покупка за влияние върху стратегическото развитие на банката.

Текущите ценови равнища около 2,70 лв. за акция не са сериозен индикатор за състоянието на банката, поради факта, че пазарът на нашата борса е много плитък. Трябва добре да се разграничи конюнктурното ниво от дългосрочното и стратегическо, при което цената от 5 лв. може да се разглежда като нормална и дори леко подценена.

Българската фондова борса е относително плитък пазар, като за последните четири месеца оборотът е под 50 млн. лв. В случая с акциите на ПИБ сделката е за 200 млн. лв., което надхвърля 16 пъти постигнатия средномесечен оборот. Естествено е при подобна сделка да се разчита на голям купувач, който да поеме основната част от предлаганите акции, тъй като стойността им надхвърля нормално търгуваните количества.


На БФБ се търгуват обикновено малки пакети акции на банки, които не дават право на глас при вземането на стратегически решения и е нормално цената да е по-ниска спрямо ситуация със значително по-голям пакет. Този аргумент е валиден и за други далеч по-развити пазари, като примерите за държавна намеса за покупка по време на сегашната криза се наблюдават в редица европейски страни.

Самата Европейска комисия обяви, че в сегашната ситуация е много важно за страните от ЕС да защитят свои стратегически активи, включително чрез придобиване на акционерно участие в тях. Доколкото за банковия сектор правилата са по-строги, изискването е държавното участие в предлагани нови акции да не надхвърля 70% от стойността им, което е постигнато в разглежданата сделка.

Кои са основните предимства за ББР от участие в капитала на Първа инвестиционна банка?

-Емитирането на акции от страна на ПИБ в този момент е основно по инициатива на държавата с цел по-бързото изпълнение на изискванията за членство в Банковия съюз в условия на извънредно положение и кризата с коронавируса. При подобна инициатива е нормално държавата да поеме своята отговорност, което е и направено чрез покупката, както и в другите сектори в икономиката.

Трябва да имаме предвид, че ЕЦБ на 12 март обяви серия от мерки за временно облекчаване на надзорните изисквания, използване на капиталови буфери, както и отлагане на прилагането на предписания от предходни проверки по отношение на увеличението на капитала. Българското правителство и БНБ предпочетоха да не искат отлагане на изпълнението на предписанията от стрес-тестовете, а да завършат процеса, включително чрез участие на ББР в новопредлаганите акции.

- Придобива се относително голям дял около 18.7%, който отговаря на изискванията на Европейската комисия. ББР доказва и укрепва стратегическото си значение за българската финансова система като цяло с придобиването на подобно участие както всяка една банка за развитие във всички останали държави по света.

- Първа инвестиционна банка първа предложи на своите клиенти, засегнати от кризата с коронавируса, възможност за предоговаряне на условия по кредити и прилагане на мораториуми, далеч преди да се вземе решение на национално ниво. С това си решение банката подпомогна българските компании, които иначе биха били на ръба на фалит в условията на пандемия и световна криза.

Факт е, че ПИБ се отличава с иновативност, високо качество на предлаганите услуги на клиентите, голяма клонова мрежа в цялата страна, включително и много добре развита онлайн платформа за осъществяване на дейността. Подобни характеристики са от важно значение и за ББР, като взаимната обмяна на ноу-хау ще повиши ефективността на двете институции.

- Първа инвестиционна банка, която е собственост на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, неизменно реализира печалба, характеризира се с голям пазарен дял в редица сегменти, както и с много добри показатели по отношение на рентабилност. Увеличаването на капитала на банка в този момент е изпреварващо събитие, което е благоразумно и се явява допълнителен буфер срещу несигурност. Това повишава дългосрочно стойността на инвестицията на ББР в акциите на банката.

- Стратегическото участие в банка, която не зависи за своите решения от чуждестранна банка-майка, е от голямо значение с оглед предстоящото ни присъединяване в банковия съюз. Подценяването на ролята на националния капитал се осъзнава като грешка и от Европейската комисия, която препоръча на страните-членки да оценят подобни стратегически икономически субекти и да ги подкрепят в сегашната ситуация на несигурност, включително и чрез участие в тях.

Подобно участие дава възможност да се гарантира гладко функциониране и на вътрешния пазар на ДЦК, както и да се реагира в кризисни ситуации, без да се нарушават правилата за конкуренция.

- Банките имат редица предимства по отношение на предлагане на нови акции пред останалите компании. Банките са далеч по-добре регулирани, надзиравани и с по- големи изисквания за качество на оповестената информация. След Глобалната криза от 2008 г. допълнително се затегнаха регулациите и се подобри и качеството на банковия надзор, който също подлежи на проверки на процедурите, които прилага и които до голяма степен се унифицират на европейско ниво.

- Банковият пазар в България е относително затворен, като създаване на нова банка е на практика невъзможно. Поради тази причина, предлагането на относително голям пакет новоемитирани акции на една от най-големите банки се явява много добра инвестиционна възможност в ситуация на стресирани финансови пазари. Ликвидността на емисията акции е много добра в размер на 200 млн. лв.

Подобна ликвидност предполага формиране на цената на една новопредлагана акция, като се вземе предвид счетоводната стойност, а не стресираната текуща цена, при която се търгуват доста по-ниски обеми, които не са показателни за стойността на банката. Следователно ББР ще има възможност при желание да продаде дела си на по-висока цена от 5 лв.

- Кризата с коронавируса ясно демонстрира необходимостта от развитие на собствена индустриална база, както и важността от наличие на силно развит национален
капитал. Привличането на финансови ресурси с международен източник подхранва икономическия растеж, но запазването на контрола укрепва националния капитал, като това дава допълнителни възможности за реакция при кризи, когато са налице пречки пред международната търговия и транспортната свързаност. Българската икономика има нужда от национален частен банков капитал, на който може да се разчита в неблагоприятни обстоятелства и който не се съобразява с чужди интереси.

- Първа инвестиционна банка първа се насочва към пазарно увеличение на капитала с
цел изграждане на допълнителен буфер над регулаторните изисквания в сегашната ситуация. Твърде вероятно е да се окаже, че ПИБ ще трябва да бъде последвана и от
други банки, като след отминаването на мораториумите и рестартиране на нормалната дейност, регулаторите могат да се окажат в ситуация на промяна във вижданията си за необходимостта от капитал и допълнително укрепване на балансите на банките.

В това отношение е и интервюто на гуверньора на Федералната резервна банка на Минеаполис Нийл Кашкари, който пред Financial Times на 16 април заявява, че големите американски банки трябва веднага и превантивно да започнат увеличение на капитала си в размер на 200 млрд. долара от частни инвеститори на финансовите пазари. Кашкари има сериозен опит през Глобалната криза, като тогава работи в Министерство на финансите на САЩ и отговаря за надзора на една от основните спасителни програми.

Той предупреждава, че през Глобалната криза нуждата от допълнителен капитал е сериозно подценявана в началото от мениджърите на банките, като с развитието на ситуацията подобна операция е станала доста скъпа и изискваща намесата на държавата. За да не се стига до подобно развитие, е необходимо да се набавя капитал в началото на икономическия спад, когато се разчита на добрите показатели от предходните силни периоди. Тя ще е по-стабилна и това ще се оценява от пазарните участници.

- Fibank има добра история и на финансовите пазари, публично дружество е от 2007 г., като тогава успява да реализира най-голямото IPO на Българска фондова борса. За капиталовия ни пазар е характерно, че се наблюдава ниска ликвидност, което се дължи и на недостатъчния обем на търгувания фрий-флоут.

Емисията нови акции дава точно подобна инвестиционна възможност, тъй като 200 млн. лв. е добър обем дори и за международни инвеститори. Към 31 март 2020 г. регулаторният собствен капитал на банката е в размер на 1,365 млрд. лв. Банката възнамерява да използва увеличението на капитала, за да осигури изпълнението на стратегията си за разширяване на пазарното присъствие в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия, които ще са от ключово значение за предстоящото икономическо възстановяване.

- Към края на месец март 2020 г. счетоводната стойност на акциите на Първа инвестиционна банка продължава да нараства и достига 8.63 лв. за една акция на индивидуална основа и 8.90 лв. за една акция на консолидирана основа.

Реализираният доход на акция през 2019 г. е в размер на 1.25 лв. Следователно, цена от 5 лв. за брой (на каквато бяха придобити книжата на банката от ББР) се характеризира със значителна отстъпка спрямо счетоводната стойност, която може да се разглежда като дългосрочен ориентир. 

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иванов
# 0
15:06 | 29 June 2020
По дефиниция пазарната цена е тази, която се определя при доброволна сделка между две лица на пазара в зависимост от това колко е склонен да плати купувачът и колко желае да получи продавачът. Ако на пазара има само един продавач за даден продукт, тогава той има по-голяма договорна сила спрямо ситуацията на много продавачи, които се конкурират помежду си. Този продавач е монополист, а цената на продукта ще бъде по-висока отколкото би била при наличие на конкуренция. Ситуацията с акциите на ПИБ е интересна, защото едновременно на пазара има само един продавач и само един основен купувач, доколкото частният инвеститор има интерес към по-малък дял в този случай. В такъв случай пазарната цена е точно толкова, колкото са съгласи да даде единственият продавач и основният купувач, както и интереса на останалите купувачи на емисията.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg