Защо продадоха ОББ и какво е бъдещето на обединената банка?

13901
Защо продадоха ОББ и какво е бъдещето на обединената банка?

В края на миналата седмица беше обявено, че КВС и Националната банка на Гърция (NBG) са постигнали споразумение за придобиването на 99.9% от ОББ и 100% от дружеството Интерлийз за сумата от 610 млн. евро.

Новата обединена банка ще има активи за около 10 млрд. лв., което ще я превърне в третата по големина банка в страната, след лидерите Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Защо се стигна до тази сделка?

Ако за KBC, която присъства в България до момента със СИБАНК и ДЗИ Общо застраховане, това е логична и важна стъпка в разширението в Централна и Източна Европа, не така стоят нещата при NBG.

Гръцката банкова група трябваше до края на 2016 г. да намери купувачи за активи извън Гърция, главно заради получената държавна помощ. За да върне помощта, която е в размер на 2.7 млрд. евро, от NBG се освободиха и от поделението си в Турция и по този начин ще могат да се съсредоточат върху бизнеса си в Гърция.

Досегашният собственик на банката, освен че ще получи и солиден дивидент от последната година на бизнеса си в България, постига и добра доходност, където навлиза през 2000 г.

KBC, от своя страна, вече се превъща в един от пазарните лидери. През 2007 г. белгийците купиха банката от Цветелина Бориславова и фонда Novator, основан от Тор Бьорголфсон, а малко преди това и застрахователната компания ДЗИ.

След сделката към новата банково-застрахователна група ще се присъединят също така и лизинговата компания Интерлийз, а също и „ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество.

Сделката се очаква да бъде приключена в края на 2017 г., тъй като се очакват разрешения от Българската народна банка, Националната банка на Белгия, Европейската централна банка и др.

Новата група ще бъде ръководена от Петър Андронов, обяви вчера главният изпълнителен директор на KBC Йохан Тейс. От своя страна, Андронов още веднъж заяви очакването си, че банковите клонове в страната се очаква да намалеят в идните години, тъй като все повече услуги могат да се извършват в интернет.

Банковите клонове у нас изчезват след 10-15 години (видео)За да илюстрира данните, Андронов даде пример с банков клон в Холандия

Бъдещето име на новата банка ще бъде българско, поясни още Андронов, който в момента заема поста председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на СИБАНК, а освен това е и председател на Асоциацията на банките в България.

В идните месеци в страната могат да се осъществят и още няколко придобивания. За консолидацията на банки в страната през 2016 и 2017 г. подсказа и изказване на подуправителя на Българска народна банка Димитър Радев.

БНБ: Левът е стабилен, очаква се сливане на банки у насВече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън, преди година той беше нулев

У нас има прекалено много банки за нашия малък финансов пазар. Това каза икономистът Владимир Каролев през септември, като допълни: Не е тайна, че почти всички гръцки банки търсят нови собственици, като една от тях е Банка Пиреос България.

Profit.bg пък бе първата медия в страната, която прогнозира, че СИБАНК ще се превърне в третата по големина банка в България. 

Това ли е бъдещата трета по големина банка у нас?Още две родни банки е възможно в следващите месеци да сменят собствеността си

Освен нея в идните месеци се очаква да бъде избран и купувач на Банка Виктория. 

Активите на три родни банки растат с над 1 млрд. лв. за годинаВижте най-големите банки в страната към 30 септември 2016 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg