Батерии срещу газ: Нова ера в производството на енергия

702
Батерии срещу газ: Нова ера в производството на енергия

© Getty Images

Големите батерии, които осигуряват стабилно електроснабдяване чрез компенсиране на доставки от възобновяеми източници, стават все по-евтини. Това стимулира разработчиците да се откажат от десетки проекти за производство на електроенергия от газ в световен мащаб.

Според интервюта на Reuters с управители на електроцентрали и банкери по проектно финансиране, дългосрочните икономически показатели на газовите централи, използвани в Европа и някои части на САЩ за компенсиране на непостоянния характер на вятърната и слънчевата енергия, се променят бързо.

Те твърдят, че някои оператори на батерии вече доставят енергия на цена, конкурентна на тази на газовите електроцентрали, което означава, че газът ще бъде търсен по-малко.


ЕС ограничава емисиите на метан при вноса на изкопаеми горива Метанът е втората основна причина за изменението на климата след въглеродния диоксид

Промяната поставя под въпрос предположенията за дългосрочното търсене на газ и може да означава, че природният газ ще играе по-малка роля в енергийния преход, отколкото предполагат най-големите енергийни компании, информира Reuters.

През първата половина на годината 68 проекта за газови електроцентрали са били спрени или отменени в световен мащаб, според данни, предоставени от Global Energy Monitor.

През 2016 г. британската независима компания Carlton Power се отказва от плановете си за газова електроцентрала на стойност 800 млн. паунда в Манчестър, Северна Англия. Тази година тя стартира планове за изграждане на една от най-големите батерии в света.

Вятърната енергетика е на кръстопът: Проблеми помрачават перспективитеАкциите на повечето компании за вятърна енергия са спаднали рязко от началото на годината

С ускоряването на енергийния преход необходимостта от енергията идваща от газ може да намалее.

Типичният електромобил стои паркиран през 90 % от времето, а батерията му може да съхранява достатъчно енергия, за да захранва средностатистическия модерен дом в продължение на два дни, се казва в доклад на енергийната софтуерна платформа Kaluza.

Според Kaluza до 2030 г. в Европа се очаква да има над 40 милиона електрически превозни средства, които ще могат да изместят около една трета от газовите снабдители в региона.

"Има много неща, към които мрежата може да се насочи, когато започне да се отдръпва от конвенционалното производство", заяви пред Reuters Кийт Кларк, главен изпълнителен директор на Carlton Power.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg