Бил Гейтс: До 2-3 години повечето ви офис срещи ще са в метавселената

14312
Бил Гейтс: До 2-3 години повечето ви офис срещи ще са в метавселената

© Instaram.com

Милиардерът Бил Гейтс направи равносметка на изминалата година, която определи като “най-необичайната и трудна”, но също така без липса на оптимизъм погледна в бъдещето през 2022 г. и след това, включително и когато става въпрос за нашето “по-дигитализирано бъдеще.”

В обобщаващ годината пост в личния си блог съоснователят на Microsoft включи прогноза за бъдещето на работата и за това как тя може да се промени от възхода на метавселената - виртуалните светове, които изграждат технологичните компании, като Meta (бивша Facebook) и Microsoft, в които потребителите ще могат да работят, да играят и да общуват.

Гейтс отбелязва, че пандемията от COVID-19 вече е “революционизирала” работното място, като все повече компании от когато и да било предлагат гъвкавост на служителите, които искат да работят дистанционно. “Тези промени само ще се засилват през следващите години,” пише Гейтс, и заявява, че дистанционната работа единствено ще привлече повече хора към метавселената.


“Прогнозирам, че в рамките на две – три години повечето виртуални срещи ще се преместят от двуизмерни камерни образи към метавселената - 3D пространство с дигитални аватари,” пише Гейтс в своя блогпост.

Двуизмерната среда, която Гейтс описва и оприличава на телевизионната игра “Hollywood Squares,” е това, което човек получава с повечето платформи за видеоконферентни разговори, като Zoom или Microsoft Teams. Междувременно, в метавселената човек ще разполага с 3D аватар, който ще може да участва в срещи във виртуален офис или друга дестинация, при които ще може да общува с аватарите на колеги.

Житейски уроци, които можем да научим от Бил ГейтсТе са в основата на успеха му в живота

“Идеята е, че в крайна сметка ще можете да използвате аватара си, за да се срещате с хора във виртуалното пространство, което наподобява усещането на това да бъдете физически в едно помещение с тях,” пише Гейтс. Основателят на Microsoft обаче казва, че потребителите ще трябва да носят комплекти за виртуална реалност или очила, за да правят всичко това.

Гейтс, който се оттегли от борда на директорите на Microsoft през 2020 г., допълва, че бившата му компания работи по добавянето на 3D аватари и други подходящи за метавселената елементи към софтуера на неговата компания Teams. Платформата Teams дори може по-бързо да се включи в метавселаната, сега след като Microsoft си партнира с Марк Закърбърг и Meta, за да направи социалната ѝ платформа за работното място Workplace съвместима с Teams.

Разбира се, Гейтс отбелязва, че ще е необходимо време и желание от страна на потребителите преди неговата визия за виртуалното работно място в метавселената да се превърне в реалност. Първо, технологичните компании, като Meta и дори игралните платформи, като Roblox и Minecraft на Microsoft, все още разработват виртуалните светове, които ще съставляват метавселената. Гейтс също така признава, че “за да може точно да уловят своето изражение, език на тялото и своя глас,” хората ще имат нужда от скъпи технологични устройства, като комплекти за виртуална реалност и може би дори ръкавици за улавяне на движенията.

“Все още има какво да се свърши, но не след дълго метавселената ще направи така че дистанционната работа няма да е толкова дистанционна", казва той, цитиран от CNBC.

“Приближаваме до праг, при който технологията започва наистина да възпроизвежда преживяването хората да бъдат заедно в офиса,” пише Гейтс.

В своя блогпост милиардерът не само изразява своето въодушевление за това как все по-засилващото се дигитално бъдеще ще се отрази на начините, по които работим, учим се и дори посещаваме лекарския кабинет. Той също така засяга няколко други теми, в това число напредъка в борбата срещу пандемията от COVID-19, борбата с климатичните промени, неговите опасения относно задълбочаващото се политическо разделение в САЩ и дори неговия развод през 2021 г.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дидка
# 0
20:12 | 10 December 2021
Ето закакво беше създаден циркът Ковид!За да трупат милиарди определена група хора,лансирайки разработките си!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg