Бил Гейтс: Свиването на потреблението няма да ограничи парниковите емисии

851
Бил Гейтс: Свиването на потреблението няма да ограничи парниковите емисии

© Instagram.com/thisisbillgates

Повечето учени са на мнение, че изменението на климата се подхранва от отделянето на емисии на парникови газове и тези емисии идват от всеки сектор на глобалната икономика - енергетика, производство, транспорт, селско стопанство и др. Като цяло емисиите на парникови газове се увеличават от десетилетия насам. Активистите често се застъпват за намаляване на потреблението, като едно от потенциалните решения за изменението на климата. Те наричат тази концепция антирастеж  (от англ. "degrowth").

„Не мисля, че е реалистично да се каже, че хората напълно ще променят начина си на живот поради притеснения относно климата“, коментира Гейтс пред Акшат Рати в епизод от подкаста на Bloomberg „Нула“.

„Можете да имате културна революция, в която се опитвате да разрушите всичко, можете да създадете ситуация от севернокорейски тип, в която държавата контролира цялата икономика. Освен огромната централна власт, която кара хората просто да се подчиняват, мисля, че проблемът с колективните действия е напълно неразрешим“, смята Гейтс, който е основател на инвестиционнияфонд за климатични технологии и иновации Breakthrough Energy.


Повечето хора няма да променят индивидуалното си поведение по начини, които ги правят по-малко комфортни в полза на глобален проблем, смята милиардерът.

„Всеки, който смята, че може да кажем на хората да спрат да ядат месо, или да спрат да искат да имат хубава къща, или да променят основно човешките си желания, трябва да знае, че това е твърде трудно. Може да постигне някакъв частичен ефект, но не може да играе централна роля“, коментира Гейтс.

По думите му, дори богатите държави и хора, които разполагат с изобилие от материални блага и имат възможност да ги намалят, нямат достатъчен потенциал за намаляване на емисиите на парникови газове, така че да се ограничи изменението на климата. Самият Гейтс припомни, че плаща 9 милиона долара годишно, за да компенсира собствените си емисии на парникови газове.

„Наличието на няколко богати държави, няколко богати компании или няколко богати индивида, които "откупуват" въглеродния си отпечатък, за да могат да кажат, че не са част от проблема, няма нищо общо с решаването на проблема“, смята Гейтс.

Ще приключи ли бумът на електромобилите още преди да е започнал?Ръстът в продажбите на електрически превозни средства изглежда неудържим, но е изправен пред огромен риск - дефицит на батерии


По думите му, има множество други проблеми, които имат нужда от внимание и финансиране, включително пандемията, нарастващите разходи за здравеопазване, подпомагането на бедните страни, както и войната в Украйна.

„Хората, които се занимават с климатичните проблеми, може и да не осъзнават колко много неща се конкурират за скромното количество увеличени ресурси, с които обществото разполага. И че не са много хората, които са готови да жертват благосъстоянието си заради климатичните изисквания", казва още основателят на Microsoft.

Решението, според Гейтс, е създаването на по-добри технологични алтернативи, при които е на същата цена или по-евтино да се постигнат идентични цели по съобразен с климата начин. Гейтс отдавна говори за разликата в цената, когато нещо се прави конвенционално и когато трябва да бъде направено по декарбонизиран начин с т. нар. „зелена премия“. Според милиардера, за да се направи значима промяна по отношение на изменението на климата, тази зелена премия трябва бавно да бъде намалена и след това елиминирана във всички сектори на икономиката.

Като част от това усилие инвестиционният фонд на Гейтс Breakthrough Energy Ventures влага пари в стартиращи компании на ранен етап, които работят за създаване на нови пътища за производството на различни неща и нови алгоритми в процесите.

Breakthrough Energy Ventures ще продължи да инвестира и да ускорява развитието на тези стартиращи фирми, като в бъдеще вероятно ще събере пари, за да инвестира и в компании на по-късен етап.

Освен това е важно, че пътят към декарбонизацията не винаги е прав път на напредък от изкопаемите горива. Войната в Украйна и усилията на Европа да намали зависимостта си от енергия от Русия показаха, че може да има временни неуспехи в по-големите цели за декарбонизация в името на грижата за хората.

Може ли петролната индустрия да се превърне в двигател на декарбонизацията?Петролните компании имат стимул да направят бизнеса си по-зелен

„Когато хората ми казват: "Хей, харесваме вашите климатични неща, защото можем да кажем на Путин, че нямаме нужда от него", аз казвам: „Да, след 10 години. Обадете му се и му кажете, че нямате нужда от него“.

Между сега и тогава може да се наложи Европейският съюз да се върне към изкопаемите горива.

„Трябва ли да отворите отново въглищните централи? Вероятно. Тази прагматика е доста важна. Трябва ли това газово находище на Нидерландия да бъде отворено отново? Може би трябва. Това е много труден и неочакван набор от компромиси“, казва Гейтс.

„В краткосрочен план просто трябва да намерите някакво решение, дори ако това означава, че емисиите ще се повишат. Колкото по-скоро свърши тази война, толкова по-добре. Но има много съображения за това как да сложим край“, коментира милиардерът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ригел
# 0
23:09 | 30 September 2022
Единственият вариант е разрушение на всички болници и аптеки Освобождение на всички затворници по улиците с колапс на цялата енергийна ,комуникационна продоволствена и правоохранителна инфраструктури. Kолапс и масови уволнения на всички тези работещи и потребяващи дебили и едновремена дематериализация на парите глобално. Вероятно и задължителни ваксинации на всеки 6 мин в центровете в които ше получават 200 гр седмичен порцион дажба под формата на смлени скакалци и бутилка рециклирана вода от урина,но единственно ако са измили ръце и крака с Domestos и са маскирани с поне 3 бр.маски от дебел непропусклив кислород плат.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg