BMW iVentures подкрепи с $13 милиона българската AMPECO

1743
BMW iVentures подкрепи с $13 милиона българската AMPECO

© AMPECO

Основаната в България компания за софтуер за зарядни станции за електрически автомобили AMPECO e набрала инвестиция в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А от фонда за рисков капитал на BMW Group - BMW iVentures, съобщава techcrunch.   
 
Общо набраните средства от компанията до момента достигат $16 милиона, с които тя планира да разшири услугата си в Северна Америка, пише изданието. Във финансирането участват българският LauncHub Ventures, берлинският Cavalry Ventures, както и няколко бизнес ангели, допълва techcrunch. 

Фондът на BMW и преди е инвестирал в тази област, подкрепяйки някои от първите играчи в сектора, сред които Chargepoint (сега на NYSE) и Chargemaster (придобит от BP), припомня медията.

Европа къса зависимостта си от Китай в сектора на електромобилите до 2030 За да се случи това обаче, европейските страни трябва да реагират на “приятелския огън” от САЩ

AMPECO предлага решение за доставчици на EV зарядни станции, което обхваща публичния сектор, частни бизнес автопаркове и жилищни сгради. Платформата на компанията позволява на клиентите да управляват зарядни устройства в мащаб и след това да избират и смесват решения от хардуерни партньори, вместо да бъдат зависими от един доставчик. AMPECO също така работи с интелигентни измервателни уреди, системи за управление на сгради и възобновяеми енергийни източници, допълва techcrunch.
 
Четири години след лансирането на продукта си от AMPECO казват, че са привлекли 120 клиента на 45 пазара, достигайки до 62 000 точки за зареждане. Компанията също така е удвоила екипа си до над 80 души.
 
„Тъй като продажбите на електромобили се увеличават, достъпът до EV инфраструктура за зареждане става по-критичен от всякога. Решението на Ampeco позволява на клиентите бързо да стартират и развиват свои собствени EV мрежи за зареждане”, казва Барис Гузел, партньор в BMW iVentures, цитиран от techcrunch. 
 
„Доставчиците на решения за зареждане на електромобили имат невероятната възможност да изградят и разширят печеливш бизнес, използвайки иновативни технологии“, казва Орлин Радев, главен изпълнителен директор на AMPECO, който е убеден, че бъдещето на мобилността е електрическо.
 
Изпълнителният директор на AMPECO Орлин Радев (в средата), главния технически директор Александър Алексиев (вляво) и Стефан Иванов, chief revenue officer / Източник: AMPECO 

Когато преди 4 години решава да потърси бизнес развитие в тази посока, първата му задача е да се постави на мястото на крайните потребители. Заедно с приятели дръзва да измине пътя от България до Германия с електромобил, разбирайки, че колите и технологиите са много напреднали и са готови за прехода, но не и инфраструктурата за зареждане. Така се ражда AMPECO, която има още петима съоснователи, четирима от които са опитни софтуерни специалисти. Те са обединени от идеята да създадат решение, с което да помогнат електрическите автомобили да се превърнат в значително по-предпочитан и удобен начин на придвижване. 
 
Сред играчите на пазара за софтуер за зарядни станции за електромобили са още израелската Driivz, набрала до момента 23,1 милиона долара финансиране, пише още techcrunch. Наскоро Shell избра Driivz да управлява платформа ѝ за EV зареждане и интелигентно управление на енергията. Нидерландската Greenflux привлече 11 млн. евро, канадската ChargeLab - 20,4 млн. долара, датската Monta - 50 млн. евро, а британската EV Energy - 13,5 млн. долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg