Богатите хора прекарват свободното си време в стрес, бедните си почиват

1530
Богатите хора прекарват свободното си време в стрес, бедните си почиват

Обикновено хората свързват обществото на богатите със сладък живот и забавления. Според ново проучване обаче това не е точно така.

В днешно време богатите хора са работохолици, които трябва да се трудят здраво, за да поддържат позицията си в обществото. Това не са хора, които по цял ден прекарват времето си на яхти и край басейни - те всъщност го прекарват, говорейки по телефона, пред компютъра, вечно на път и претрупани със задачи.

Това са изводите на проучване направено от Даниел Кахнеман, икономист и Нобелов лауреат. Пред вестник Вашингтон Пост той казва „Да си богат всъщност означава да прекарваш по-малко време в почивка и повече в стрес.“

Според неговото проучване, хората, които печелят по-малко от 20 000 долара на година, прекарват повече от една трета от времето си в пасивни дейности като гледане на телевизия. Тези, които печелят повече от 100 000 долара на година, прекарват в подобни пасивни дейности по-малко от една пета от времето си. Дори когато не работят, богатите се занимават с по-активни и понякога също толкова стресиращи като работата дейности като пазаруване, грижа за децата, фитнес.

Причината за стреса сред богатите хора е до голяма степен глобализацията и усилващата се конкуренция. Хората, които заемат отговорни постове, трябва да работят все по-здраво, за да бъдат компаниите им (или работата им) конкурентоспособни, а инвеститорите трябва да оперират във все по-усложнени финансови пазари, за да поддържат доходността си висока.

В друго изследване се посочва, че днес богатите хора не се интересуват толкова от скъпи вещи и стоки, а от преживявания. American Express анкетира клиентите си във Великобритания, притежаващи елитните кредитни карти U.K. Centurion, задавайки им въпроси като какво е най-важното в една почивка. На първо място те посочват „съответствие цена-стойност“, а на второ „възможност за усъвършенстване и научаване на нещо ново.“

46% от запитаните са казали, че през тази година ще отделят повече средства за „образователни дейности“, което е по-голям процент от тези, които са заявили, че ще отделят повече пари за неща, като техника, мебели, благотворителност и мода.

Добрата храна е много важна за богатите британци. 85% от тях планират тази година да пътуват в чужди държави и казват, че едно от най-важните неща в пътуването ще бъде да опитат кухнята на съответната страна.

Повече от три четвърти казват, че планират да си наемат собствен готвач, а около 40% обмислят да отглеждат сами плодове, зеленчуци и домашни животни. Богаташи да отглеждат домашни животни? Е, това определено е „възможност за усъвършенстване и научаване на нещо ново,“ коментира „The Wall Street Journal“.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg