БрайтКап Венчърс - нов фонд за рискови инвестиции у нас

1752
БрайтКап Венчърс - нов фонд за рискови инвестиции у нас

© Pixabay.com

БрайтКап Венчърс е новият фонд за рискови инвестиции в страната и региона СОФИЯ, 14 юни 2018​ - БрайтКап Венчърс е новият фонд мениджър за финансиране на малки и средни високотехнологични компании по програмата JEREMIE, управлявана от Европейския Инвестиционен Фонд (ЕИФ). JEREMIE ще инвестира 20 млн. евро във фонда, a БрайтКап Венчърс ще привлече допълнителен капитал от 30% над тази сума.

Фондът ще инвестира в технологични стартъпи в ранен етап на развитие с потенциал за значителен ръст в рамките на 10-годишния си мандат. Размерът на инвестициите ще бъде между 0.5 и 3 млн. евро. Част от капитала ще бъде заделен за ускорител (accelerator) на новосъздадени дружества, които ще могат да получат между 50 и 200 хил. евро. Фондът ще инвестира в компании както в България, така и в региона, като инвестициите извън страната ще бъдат в рамките на привлечения допълнителен капитал.

Четиримата партньори в БрайтКап Венчърс са добре познати на ИТ индустрията в България и чужбина като успешни предприемачи, ръководители на големи технологични компании и инвеститори. Силата на екипа е в разнообразната експертиза, дългогодишния опит и богатата мрежа от бизнес партньори на всеки един от тях. 

Георги Митов​ ще допринесе с дългогодишния си опит както в стартъп бизнеси, така и в големи технологични компании. Бил е в ръководните екипи на два успешни стартъпа, Sciant и Aviaso, по-късно продадени на световните технологични компании, VMware и Honeywell, съответно. През последните години, Георги ръководи авио бизнеса на Honeywell в страната и развитието на софтуерния продукт за горивна ефективност, който се използва от над 35 авиокомпании по света, вкл. Lufthansa, Etihad, Turkish Airlines, British Airways.  Георги е завършил стоматология в Медицинския Университет София, но посвещава кариерата си на технологиите като започва да програмира още като ученик в СМГ. Има задълбочена компетенция в​ сферата на​ софтуерните технологии, авиацията, медицината, здравеопазването и създаването на работна атмосфера, която спомага идеите да се превърнат в работещи продукти. Той ще има ключова роля за разпознаване на потенциала на нови технологии в тези сектори.  "През последните години българските компании доказаха, че могат да създават софтуерни продукти на световно ниво. Целта ни е да помогнем на следващите компании с добри идеи да постигнат подобен световен успех и да направят страната ни все по-желано място за развитие на глобални продукти и бизнеси."

Елина Халачева​ допринася с финансовия си опит в Ню Йорк и Лондон в редица банки и инвестиционни фондове. Започва кариерата си в Citigroup като инвестиционен банкер, а след това в Wit SoundView, първата по рода си онлайн платформа за инвестиционно банкиране на стартиращи технологични компании. В последствие работи към Citigroup Alternative Investments, платформа от фондове за дялови инвестиции с 100 млрд. долара капитал, първо в Ню Йорк, а после в Лондон където отговаря за Централна и Югоизточна Европа. През последните няколко години, Елина се е посветила на стартъп света и работи в ръководния екип на българската технологична компания Auxionize - платформа за фирмено снабдяване с над 9 000 бизнес клиента. Тя е завършила университета Stanford в Калифорния с Магистратура по Бизнес Администрация.  “Средата в България и региона се промени много през последните години. Все повече млади хора остават да се реализират тук, а много други, които завършват в чужбина и трупат опит, се завръщат. Силно вярвам в този талант и в потенциала на предприемачите тук.”

Даниел Лорeр ​e работил дълги години в Израел, Белгия и Швейцария. Заемал е ръководни позиции в Mercury Interactive, продаден по-късно за 4.5 милиарда на Hewlett-Packard. Има и дългогодишен опит като предприемач. Основава OPTiiM, системен интегратор за банки и телекоми, разраснал се в Европа, Африка и Близкия Изток, и по-късно продаден на австрийски ИТ холдинг. През 1999, Даниел основава първия си стартъп FranceBusinessPlus в Париж, разработващ система за B2B електронна търговия, продаден за 28 месеца.  Даниел завършва Информатика и Бизнес Администрация в Университета на Тел-Авив. Опитът и контактите му в Израел и Западна Европа ще спомогнат за отваряне на повече пазари за портфолио компаниите на БрайтКап Венчърс и за установяване на добри инвестиционни практики по подобие на добре развити и успешни стартъп екосистеми. “Последният доклад за състоянието на технологиите в Европа, изнесен на стартъп конференцията Slush 2017 във Финландия не споменава България - а съседите ни са на всяка графика. Щастлив съм, че
​БрайтКап Венчърс​ получи 20-милионното доверие на EIF, JEREMIE и мнозина частни инвеститори, за да продължим започнатото от колегите от първите рискови фондове и заедно да сложим България на картата.”

Диана Стефанова​ е позната в България като управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия Изток, в които работят близо 1 000 човека. ​През годините Диана работи активно за подобряване бизнес климата и за налагане имиджа на България като дестинация, привлекателна за чуждестранни инвестиции. ​Преди това, Диана е част от ръководния екип на една от първите технологични компании в България - Sciant, впоследствие продадена на VMware. Присъединява се към Sciant след завръщането си от Силициевата Долина, САЩ, където заема управленски позиции в няколко технологични стартъпа.  Диана има магистратура по счетоводство и контрол от УНСС и е сертифициран експерт счетоводител от Калифорния, САЩ. Тя ще продължи да ръководи дейността на VMware като, извън това, лично ще се включи във фонда като венчър партньор.  „Имах възможността да работя и да придобия ценен опит в малки и големи технологични компании в Европа и в Силициевата долина. Мечтата ми беше да мога да използвам опита и знанията си, за да повлияя на цялата екосистема в България.“ 

Екипът на БрайтКап Венчърс си поставя амбициозната цел да развие млади, стартиращи компании до успешни бизнеси на глобалните пазари. В допълнение на богатия и разнороден опит на партньорите, фондът се отличава с иновативния си подход и стратегия, която залага на широка партньорска мрежа от корпоративни и стратегически партньори в България, Израел, Западна Европа и Силициевата Долина. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...