БрайтКап Венчърс - нов фонд за рискови инвестиции у нас

1831
БрайтКап Венчърс - нов фонд за рискови инвестиции у нас

© Pixabay.com

БрайтКап Венчърс е новият фонд за рискови инвестиции в страната и региона СОФИЯ, 14 юни 2018​ - БрайтКап Венчърс е новият фонд мениджър за финансиране на малки и средни високотехнологични компании по програмата JEREMIE, управлявана от Европейския Инвестиционен Фонд (ЕИФ). JEREMIE ще инвестира 20 млн. евро във фонда, a БрайтКап Венчърс ще привлече допълнителен капитал от 30% над тази сума.

Фондът ще инвестира в технологични стартъпи в ранен етап на развитие с потенциал за значителен ръст в рамките на 10-годишния си мандат. Размерът на инвестициите ще бъде между 0.5 и 3 млн. евро. Част от капитала ще бъде заделен за ускорител (accelerator) на новосъздадени дружества, които ще могат да получат между 50 и 200 хил. евро. Фондът ще инвестира в компании както в България, така и в региона, като инвестициите извън страната ще бъдат в рамките на привлечения допълнителен капитал.

Четиримата партньори в БрайтКап Венчърс са добре познати на ИТ индустрията в България и чужбина като успешни предприемачи, ръководители на големи технологични компании и инвеститори. Силата на екипа е в разнообразната експертиза, дългогодишния опит и богатата мрежа от бизнес партньори на всеки един от тях. 

Георги Митов​ ще допринесе с дългогодишния си опит както в стартъп бизнеси, така и в големи технологични компании. Бил е в ръководните екипи на два успешни стартъпа, Sciant и Aviaso, по-късно продадени на световните технологични компании, VMware и Honeywell, съответно. През последните години, Георги ръководи авио бизнеса на Honeywell в страната и развитието на софтуерния продукт за горивна ефективност, който се използва от над 35 авиокомпании по света, вкл. Lufthansa, Etihad, Turkish Airlines, British Airways.  Георги е завършил стоматология в Медицинския Университет София, но посвещава кариерата си на технологиите като започва да програмира още като ученик в СМГ. Има задълбочена компетенция в​ сферата на​ софтуерните технологии, авиацията, медицината, здравеопазването и създаването на работна атмосфера, която спомага идеите да се превърнат в работещи продукти. Той ще има ключова роля за разпознаване на потенциала на нови технологии в тези сектори.  "През последните години българските компании доказаха, че могат да създават софтуерни продукти на световно ниво. Целта ни е да помогнем на следващите компании с добри идеи да постигнат подобен световен успех и да направят страната ни все по-желано място за развитие на глобални продукти и бизнеси."

Елина Халачева​ допринася с финансовия си опит в Ню Йорк и Лондон в редица банки и инвестиционни фондове. Започва кариерата си в Citigroup като инвестиционен банкер, а след това в Wit SoundView, първата по рода си онлайн платформа за инвестиционно банкиране на стартиращи технологични компании. В последствие работи към Citigroup Alternative Investments, платформа от фондове за дялови инвестиции с 100 млрд. долара капитал, първо в Ню Йорк, а после в Лондон където отговаря за Централна и Югоизточна Европа. През последните няколко години, Елина се е посветила на стартъп света и работи в ръководния екип на българската технологична компания Auxionize - платформа за фирмено снабдяване с над 9 000 бизнес клиента. Тя е завършила университета Stanford в Калифорния с Магистратура по Бизнес Администрация.  “Средата в България и региона се промени много през последните години. Все повече млади хора остават да се реализират тук, а много други, които завършват в чужбина и трупат опит, се завръщат. Силно вярвам в този талант и в потенциала на предприемачите тук.”

Даниел Лорeр ​e работил дълги години в Израел, Белгия и Швейцария. Заемал е ръководни позиции в Mercury Interactive, продаден по-късно за 4.5 милиарда на Hewlett-Packard. Има и дългогодишен опит като предприемач. Основава OPTiiM, системен интегратор за банки и телекоми, разраснал се в Европа, Африка и Близкия Изток, и по-късно продаден на австрийски ИТ холдинг. През 1999, Даниел основава първия си стартъп FranceBusinessPlus в Париж, разработващ система за B2B електронна търговия, продаден за 28 месеца.  Даниел завършва Информатика и Бизнес Администрация в Университета на Тел-Авив. Опитът и контактите му в Израел и Западна Европа ще спомогнат за отваряне на повече пазари за портфолио компаниите на БрайтКап Венчърс и за установяване на добри инвестиционни практики по подобие на добре развити и успешни стартъп екосистеми. “Последният доклад за състоянието на технологиите в Европа, изнесен на стартъп конференцията Slush 2017 във Финландия не споменава България - а съседите ни са на всяка графика. Щастлив съм, че
​БрайтКап Венчърс​ получи 20-милионното доверие на EIF, JEREMIE и мнозина частни инвеститори, за да продължим започнатото от колегите от първите рискови фондове и заедно да сложим България на картата.”

Диана Стефанова​ е позната в България като управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия Изток, в които работят близо 1 000 човека. ​През годините Диана работи активно за подобряване бизнес климата и за налагане имиджа на България като дестинация, привлекателна за чуждестранни инвестиции. ​Преди това, Диана е част от ръководния екип на една от първите технологични компании в България - Sciant, впоследствие продадена на VMware. Присъединява се към Sciant след завръщането си от Силициевата Долина, САЩ, където заема управленски позиции в няколко технологични стартъпа.  Диана има магистратура по счетоводство и контрол от УНСС и е сертифициран експерт счетоводител от Калифорния, САЩ. Тя ще продължи да ръководи дейността на VMware като, извън това, лично ще се включи във фонда като венчър партньор.  „Имах възможността да работя и да придобия ценен опит в малки и големи технологични компании в Европа и в Силициевата долина. Мечтата ми беше да мога да използвам опита и знанията си, за да повлияя на цялата екосистема в България.“ 

Екипът на БрайтКап Венчърс си поставя амбициозната цел да развие млади, стартиращи компании до успешни бизнеси на глобалните пазари. В допълнение на богатия и разнороден опит на партньорите, фондът се отличава с иновативния си подход и стратегия, която залага на широка партньорска мрежа от корпоративни и стратегически партньори в България, Израел, Западна Европа и Силициевата Долина. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg