Честита нова година или честита рецесия?

1782
Честита нова година или честита рецесия?

© pixabay.com

Въпросът вече е не дали ще има рецесия, а кога.

Пазарите в цял свят дават предупредителни знаци. През изминалата седмица мигащите червени светлини зачестиха, докато пазарите се бореха с реалността - някога спекулативна, сега сигурна - че Федералният резерв ще продължи с най-агресивната си кампания за затягане на паричната политика от десетилетия, за да изтръгне инфлацията от икономиката на САЩ, пише CNN.
 
Сега има 98% шанс за глобална рецесия, сочи експертната оценка на изследователската фирма Ned Davis. Досега тя само два пъти е давала толкова висок процент за вероятност от рецесия - през 2008 г. и 2020 г.

Експерти очакват глобалната рецесия да започне през 2023 г. Засега обаче е невъзможно да се определи колко тежка ще бъде тя и колко дълго ще продължи.


Пет са ключовите тенденции в подкрепа на идващата рецесия.

Могъщият щатски долар

В момента щатският долар, който играе огромна роля в глобалната икономика и международните финанси, е по-силен, отколкото е бил през последните две десетилетия. Обяснението е просто - когато централната банка на САЩ повишава лихвените проценти, (което е факт от март тази година) това прави долара по-привлекателен за инвеститорите по света.

Тъй като на долара се гледа като на сигурно убежище, по време на сътресения (каквито са глобална пандемия, война и т.н.), инвеститорите имат още по-голям стимул да купуват долари, обикновено под формата на държавни облигации на САЩ.

Въпреки че силният долар е приятно предимство за американците, пътуващи в чужбина, той създава главоболия на почти всички останали. Стойността на британския паунд, еврото, китайския юан и японската йена, наред с много други, се срина. За тези държави това означава по-скъп внос на основни стоки като храна и гориво.

10 начина, по които скъпият долар се отразява на глобалната икономикаПоскъпването на щатския долар, който по-рано този месец достигна 20-годишен връх спрямо еврото, оставя своя отпечатък във всяко кътче на световната икономическа система

В отговор централните банки, които вече се борят с предизвиканата от пандемията инфлация, вдигат лихвите и то по-бързо от обикновено, за да укрепят стойността на собствените си валути.

За Уолстрийт силата на долара също създава дестабилизиращи ефекти за Уолстрийт. Много от компаниите от S&P 500 правят бизнес по целия свят. Според една оценка на Morgan Stanley, всеки 1% ръст на доларовия индекс има отрицателно въздействие от 0,5% върху печалбите на S&P 500.

Икономиката на САЩ се забавя

Друг предвестник на рецесията по света е фактът, че двигател №1 на най-голямата икономика в света забавя темпото си. Става дума за пазаруването.

След повече от година на покачване на цените на почти всичко, потребителите се отдръпнаха. Техните заплати просто не могат да наваксат поскъпването и сега те се ориентират към спестяванията си.

Коледа 2022: Подаръци ще няма за всички от сърце Колко ще се свият празничните разходи?

Сред причините за отдръпването е и политиката на Фед.

Лихвените проценти се повишиха с исторически темпове, тласкайки лихвите по ипотечните кредити до най-високото им ниво от повече от десетилетие и затруднявайки растежа на бизнеса.

В крайна сметка повишаването на лихвените проценти на Фед трябва като цяло да намали разходите. В това време обаче потребителите ще получат един-два удара от високи лихвени проценти по заеми и високи цени, особено когато става въпрос за стоки от първа необходимост като храна и жилище.

Корпоративна Америка затяга колана

Компаниите успяха да смекчат маржовете на печалбата, благодарение на американските купувачи. Те прехвърлиха върху тях до голяма степен по-високите си разходи. Този подход обаче не може да работи дълго време.

В средата на септември една компания, чието състояние служи като един вид икономически камбана, шокира инвеститорите.

FedEx, която оперира в повече от 200 страни, неочаквано преразгледа перспективите си, предупреждавайки, че търсенето намалява и печалбите вероятно ще паднат с повече от 40%. В интервю нейният главен изпълнителен директор беше попитан дали смята, че забавянето е знак за задаваща се глобална рецесия.

„Мисля, че да“, отговори той.

FedEx не е сам. Във вторник акциите на Apple паднаха, след като Bloomberg съобщи, че компанията се отказва от плановете си за увеличаване на производството на iPhone 14.

Добре дошли на меча територия

Акциите на Уолстрийт вече са на път към най-лошата си година от 2008 г. насам.

S&P 500, най-широкият измерител на Уолстрийт - е надолу с близо 24% за годината.

И тук за виновник може да бъде посочен Фед.

Инфлацията, заедно с рязкото покачване на лихвените проценти от страна на централната банка, тласна цените на облигациите надолу, което води до покачване на доходността на облигациите (известна още като възвръщаемостта, която инвеститорът получава за своя заем към правителството).

В сряда доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ за кратко надхвърли 4%, достигайки най-високото си ниво от 14 години. Този скок беше последван от рязък спад в отговор на намесата на Английската централна банка в нейния собствен спираловиден пазар на облигации.

Доходността на европейските облигации също се повишава, тъй като централните банки следват примера на Фед при повишаване на лихвите, за да подкрепят собствените си валути.

В момента има малко безопасни места за инвеститорите. Докато глобалната инфлация не бъде овладяна и централните банки не отпуснат хватката си, това няма да се промени.

Война, цени във възход и сблъсък на радикалните политики

Отличен пример за сблъсък икономически, финансови и политически бедствия виждаме в  Обединеното кралство. Подобно на останалата част от света, то се бори с нарастващите цени, които до голяма степен се дължат на колосалния шок от Covid-19, последван от смущенията в търговията, създадени от инвазията на Русия в Украйна.

След като Западът прекрати вноса на руски природен газ, цените на енергията скочиха, а доставките намаляха. Тези събития бяха достатъчно лоши сами по себе си.

Последва съставянето на правителството на премиера Лиз Тръс. То обяви мащабен план за намаляване на данъците, който икономистите от двата края на политическия спектър заклеймиха в най-добрия случай като неортодоксален, а в най-лошия - дяволски.

Британското правителство обяви мащабни данъчни облекченияБританският паунд се срина до 37-годишно дъно след новината

Администрацията на Тръс планира да намали данъците на всички, да насърчи разходите и инвестициите и на теория да смекчи удара от рецесията. Намаляването на данъците обаче не се финансира, което означава, че правителството трябва да поеме дълг, за да го направи.

2023 г.: Рецесия, но докога и каква никой не знае

В момента консенсус има и той гласи, че глобална рецесия ще има вероятно през 2023 г. Каква ще бъде тя и колко дълго ще продължи - никой не може да каже. Знае се обаче, че ще е болезнена.

Някои икономики, особено Съединените щати, със своя силен пазар на труда и устойчиви потребители, ще могат да издържат на удара по-добре от други.

Кризата е възможност за трансформации.

Според Рима Бхатия, икономически съветник на Gulf International Bank, бизнесът трябва да се промени.

„Бизнесът вече не може да продължи по пътя, по който е вървял. Това е възможността и това е лъчът надежда.“
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg