Четирите цвята на Европейския парламент

505
Четирите цвята на Европейския парламент

В едно от своите стихотворения френският поет Arthur Rimbaud асоциира всяка гласна буква с определен цвят.

Членовете на Европейския парламент пък са "облекли" в цветове всяка парламентарна седмица. Мотивите за това обаче не са поетични, а чисто практични, се посочва в електронния портал на ЕП. Всеки един от четирите цвята в парламентарния календар съответства на специфична парламентарна дейност. Ето за какво става дума...

Червено - пленарни сесии

Дванадесетте седмици, през които се провеждат месечните пленарни сесии на Европейския парламент са отбелязани върху календара в червен цвят. По време на тези сесии европейските депутати си дават среща в Страсбург и провеждат публични пленарни заседания. И понеже през август Парламентът е във ваканция, то през септември се провежда още една пленарна сесия. Освен това известен брой допълнителни двудневни сесии се провеждат в Брюксел. Именно по време на тези пленарни сесии депутатите вземат най-важните решения. С гласуването в пленарна зала Парламентът изразява своята позиция по съответното законодателно досие (директива, регламент или решение).

Розово - комисии

Преди да бъде представен, обсъден и гласуван на пленарна сесия, всеки законодателен проект се обсъжда от депутатите, които са разпределени в парламентарни комисии. Комисиите разглеждат и изменят предложенията на Комисията и Съвета и при необходимост изготвят доклад, който по-късно се обсъжда по време на пленарна сесия. Председателите на парламентарните комисии координират тяхната работа в рамките на Съвета на председателите на комисии. В Парламента има 20 постоянни комисии, всяка от които работи в определена област (околна среда, вътрешен пазар, транспорт, земеделие и други). Комисиите заседават веднъж или два пъти месечно в Брюксел.

Синьо - политически групи

Оцветените в син цвят дни символизират заседанията на политическите групи. Принадлежността на депутатите към дадена група са определя не от тяхната националност, а в зависимост от техния политически афинитет. Известен брой парламентаристи не членуват в никоя група - това са независимите депутати. Преди гласуването на даден законодателен проект на пленарно заседание политическите групи разглеждат докладите на парламентарните комисии в зависимост от политическата си ориентация и често внасят поправки. Те играят основна роля при определянето на дневния ред на пленарните заседания.

Тюркоазено - външни дейности

Така наречените "тюркоазени седмици" са резервирани за външни парламентарни дейности. През 2008 г. са предвидени седем такива периоди, през които депутатите могат да посетят своите избирателни райони или да предприемат пътувания в чужбина, участвайки в делегации, които имат за цел да поддържат и развиват международните контакти на Парламента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg