Colgate-Palmolive и НАСА подобряват нивото на хигиената в Космоса

819
Colgate-Palmolive и НАСА подобряват нивото на хигиената в Космоса

© NASA / По време на престоя си на борда на МКС Кейди Колман се превръща в отговорник за чистотата на спортните екипи

Colgate-Palmolive обединява усилията си с НАСА и бившия астронавт Кейди Колман, за да разработи по-добри подходи към хигиената на устната кухина и кожата в Космоса и да приложи тези иновации на Земята.

По време на престоя си на борда на Международната космическа станция (МКС) бившата астронавтка Кейди Колман се превръща в самоназначил се отговорник за чистотата на спортните екипи. Ежедневните изтощителни тренировки за предпазване на мускулите от атрофия в условията на микрогравитация определено изпотяват астронавтите. Тази самоинициатива на Колман прави така, че екипажът използва екипировката за много по-дълъг период, отколкото заложения срока за годност.

"Не се предполагаше, че ще използваме спортната екипировка по-дълго от една-две седмици. Но въпреки че на борда имаше много спортни дрехи, някои от членовете на екипажа бяха доволни, че пестят запаси - и решени да счупят рекорда за най-дълго използване на спортни дрехи в Космоса“, разказва Колман.


Процедурата, след като срокът на използване на екипировката изтече, включва изгаряне в земната атмосфера. Но в първите дни на мисията на Колман в Космоса никой не изхвърля старите дрехи и те се трупат. Това води до прозрение – потните дрехи изпаряват вода, разказва Fast Company.

"Ние рециклираhme цялата вода. Всъщност събирахме влагата от въздуха. Това промени целия воден баланс на станцията“, казва Колман.

Тази история мотивира изследователите от Colgate-Palmolive да се възползват от натрупаната от астронавтката експертиза и да я превърнат в наука. Компанията за потребителски продукти със седалище в Манхатън навлиза все по-агресивно в космическия сектор с цел разработване на по-усъвършенствани и устойчиви продукти и опаковки за подобряване на здравето на устната кухина и кожата на астронавтите.

Крайната цел – тези иновации да се върнат на Земята.

Космосът разкрива нови бизнес възможности за милиардиКосмическата икономика има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството

След успешни експерименти на борда на МКС през последните две години компанията обяви официално партньорство с НАСА чрез споразумението Space Act, което свързва агенцията с външни изследователски организации за решаване на проблеми, свързани с космическите полети. НАСА не финансира експериментите на Colgate-Palmolive. Споразумението съгласува изследователските цели и нужди и рационализира тестовете в микрогравитация.

"Революционните иновации се случват, когато се поставите в много силно ограничена среда като космическата", казва главният технически директор на Colgate-Palmolive Стефан Хабиф. "Когато мислите как да си измиете зъбите при ограничени количества вода. Или без никаква вода. Смятаме, че решенията, които бихме измислили там, с известна адаптация биха могли да бъдат използвани и на Земята“.

В крайна сметка, Колман се включва в проекта като стратегически съветник в изследванията на Colgate в условията на микрогравитация през следващата година. За изпълнението на тази роля ѝ помага и нейният опит на химик в областта на полимерите. Тя прекарва повече от 180 дни в орбита в рамките на три мисии между 1995 и 2011 г., включително шест месеца като водещ специалист по роботика. Не на последно място, Колман е асистент на Сандра Бълок при подготовката на филма "Гравитация".

"Създавам представа за това какво е да живееш там горе", казва Колман, която работи върху книга за опита си в НАСА. "Нещата просто се случват по различен начин, особено в биологичен план. Средата на микрогравитация ни позволява да правим експерименти, които не могат да се направят тук долу."

Източник: NASA

А промените, които настъпват в среда без земно притегляне, не са малко. От това, че за рязането на ноктите на краката са нужни двама човека, до това, че сърдечният мускул и обемът на кръвта се свиват, а зрението се влошава, космическата среда е истинско предизвикателство за човека. НАСА, на свой ред, все още проучва дългосрочния ефект на повишената радиация върху астронавтите.

Именно тези биологични промени са в основата на изследователския подход на Colgate-Palmolive. Вместо да тестват съществуващи продукти върху астронавтите учените предприемат различни стъпки, за да проучат как бактериите в устната кухина и кожата се трансформират на клетъчно и генетично ниво по време на космически полет.

"Не е толкова просто като "използвайте го през нощта и след това ми дайте обратна връзка", казва д-р Лиа Арванитиду, вицепрезидент на глобалните изследвания и разработки в Colgate-Palmolive.

Но вдъхновението за изследванията на кожата идва от друг астронавт - Дъг Уилок, който през 2017 г. посещава Глобалния технологичен център на Colgate в Пискатуей, Ню Джърси, и описва колко суха, люспеста и тънка е била кожата му в космоса.

"Тогава в главите ни светна лампичката", казва Арванитиду. "На Земята виждаме, че кожата става по-тънка с напредването на възрастта. Може би има някаква връзка. Ако това се случва много по-рано в условията на микрогравитация, можем ли да проверим тази хипотеза? И можем ли да използваме тази среда като терен за изследвания, за да разберем как се случват нещата много по-бързо, отколкото на Земята?"

Телескопът Джеймс Уеб е открил най-далечната галактика, наблюдавана някога?Галактиката, наречена GLASS-z13, изглежда, че е била само на около 300 милиона години след Големия взрив

Самите експерименти са достатъчно сложни, но адаптирането им към условията на микрогравитация може да бъде особено предизвикателство, когато се променят основни химични вещества. Пробите от кожата, например, обикновено се намират среда на течни хранителни вещества. Но тъй като в Космоса течността става на капки, екипът на компанията трябва да се обърне към външни експерти за създаването на устройство, което може да я задържа и подава към кожата.

Ето защо гледната точка на Колман е толкова важна. Първата ѝ мисия включва проучването на възможностите за научни изследвания на борда на МКС, която към онзи момент е в процес на строеж.

"Времето на екипажа е най-ценното нещо в Космоса", казва тя. "Затова най-доброто, което можете да направите, е да проектирате експеримента си така, че да не се нуждае от участието на астронавти, но без да е толкова автоматизиран, че те да не могат да се намесят, ако нещо се обърка.

В хода на мисията на НАСА Artemis I изследването на състоянието на астронавтите при продължителен престой в космическа среда ще бъде критичен показател за това колко бързо агенцията може да напредне в изпълнението на целите си за създаване на лунна база и орбитална станция в подготовка за евентуалното покоряване на Марс. Този проект би могъл да улесни осъществяването на тези мечти и да даде решение за някои земни проблеми на хората, живеещи в по-екстремни условия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg