Дните на компютърната мишка са преброени

1599
Дните на компютърната мишка са преброени

Компютърната мишка е едва на 40 години, но водеща консултантска компания предвижда, че не й остава много живот. Стив Прентис от консултантската компания "Гартнър" твърди, че компютърната мишка ще изчезне до 3 или 5 години. Тя ще отстъпи на периферни устройства и интерфейс, управлявани с жестове, като сензорните екрани и устройствата за лицево разпознаване.

"Мишката е добра за работа на бюро. За домашни развлечения или работа с ноутбук обаче тя е отживелица", каза анализаторът Стив Прентис, цитиран от Би Би Си. Неговата прогноза е породена от усилията на компаниите за потребителска електроника, които произвеждат продукти с нов интерактивен интерфейс, вдъхновен от компютърните игри.

"Panasonic" вече има система за дистанционно управление, която залага на жестовете. "Sony" и "Canon" използват лицеви системи за разпознаване, които разчитат дори усмивка. Работи се и върху системи, които се ръководят с мисъл.

Производителите на компютърни мишки, естествено, не са съгласни с наближаващия край.

"Смъртта на мишката е силно преувеличена", каза Рори Дули, старши вицепрезидент на "Лоджитек". Компанията е най-големият производител на мишки и клавиатури в света. Той обаче се съгласи, че начините, по които хората могат да взаимодействат с компютъра, се увеличават и каза, че компанията му вече е въвела много от тях в производство.

Компютърната мишка е изобретена от д-р Дъглас Енгълбарт от Станфордския научен институт. Той не получава никакви финансови облаги за нея, защото срокът на патента изтича през 1987 г. - преди компютърната революция, която я направи абсолютна необходимост.

Източник: БНР


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg