Доходите от пиратство в ЕС гонят бюджета на Германия

799
Доходите от пиратство в ЕС гонят бюджета на Германия

В страните от ЕС се появява все повече пиратска продукция, като не става дума само за музикални дискове, филми, софтуер и модни аксесоари, но и за все по-активен внос на фалшиви резервни части за автомобили и самолети, хранителни продукти и лекарства, съобщава "Дойче веле".

"Първоначално тази дейност беше фокусирана върху продукцията на отделни марки, пускащи на пазара предмети на лукса, напр. Louis Vuitton, Hermes или Rolex. В последните години обаче ситуацията се изостри и сега се копира практически всичко.

Хранителната промишленост не прави изключение, това се случва и с лекарствата. Дори авиокомпаниите не могат да бъдат уверени, че получават оригинални части", коментира Франц-Петер Фалке от Съюза на производителите на маркова продукция в Германия, обединяващ около 400 фирми.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) щетите, които нанася пиратството са в размер на около 200 млрд. евро годишно в световен мащаб. За сравнение годишният бюджет на Германия- водещата европейска икономиката, е 280 млрд. евро годишно.

Данните показват, че през миналата година количеството фалшиви лекарства, внесени в ЕС, се е повишило с 50%. Сред фалшификатите на първо място са средствата за повишаване на потентността, следвани от лекарствата за сърдечни болести и остеопороза.

Опасността се крие не само в това, че част от въпросните лекарства практически не оказват никакво влияние на организма, но още повече в това, че част от тях съдържат и вредни субстанции.

Вносът на фалшива козметика през 2007 г. от своя страна е нараснал 3.5 пъти. По изключение безспорният лидер тук не е Китай (както при всички останали продукти), а Турция.

Юрист Кристофер Шолц - заместник-председател на Съюза на производителите на маркова продукция в Германия, обяснява бума на фалшификати с непоследователното законодателство на страните от ЕС, позволяващо получаването на твърде меки наказания.

Например в Германия за 2006 г. година за фалшифициране на стоки са издадени 346 глоби и 46 условни присъди, което според производителите е плачевна статистика. Затова те настояват за затягане на мерките и увеличаване на размера на наказанието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg