Екологични автомобилни зони се обособяват в големите немски градове

531
Екологични автомобилни зони се обособяват в големите немски градове

Екологични автомобилни зони са обособени в германските градове Берлин, Хановер и Кьолн в изпълнение на европейското законодателство от 1 януари 2008 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

До края на годината такива зони ще бъдат създадени и в други градове на Германия - от 1 март 2008 г. - в Щутгарт, Тюбинген, Манхайм, Лудвигсбург, Леонберг, Илсфелд и Швебиш-Гмюнд, от 1 юли 2008 г. - в Бохум,- а от 1 октомври 2008 г. - в Мюнхен. През годината е възможно въвеждането на екологични зони и в градовете Потсдам, Котбус, Франкфурт на Одер, Бранденбург и Бернау.

Движението на автомобилите в тези зони се осъществява само със съответни стикери, удостоверяващи равнището на екологичност на техните двигатели. Стикерът важи принципно за всички екологични зони на територията на страната.

Новите правила засягат и туристите и гостите от чужбина, които при влизане с автомобил в зоните са длъжни да притежават съответния стикер. Според равнището на екологичност стикерите биват зелени, жълти и червени.

По основните улици на градовете са разположени светлинни указатели, които предупреждават шофьорите за навлизането в екологичните зони и напомнят за необходимостта от екологичен стикер. Нарушенията се наказват с глоби от 40 евро.

Необходими са копия от всички документи за регистрация на автомобила. За автомобили, регистрирани на територията на ЕС, услугата се предлага срещу 29,80 евро, а за регистрирани извън ЕС - 39,80 евро.

На място стикерът може да бъде получен във всички служби за регистрация на автомобили, в организациите за технически контрол и сертификация и във всички лицензирани сервизи за контрол на отработените газове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg