България става център на дигиталните събития през 2018

2022
България става център на дигиталните събития през 2018

© Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Освен страната на европредседателството, през 2018 година България ще бъде и в центъра на цифровите събития на ЕС. В София между 25-29 юни ще се проведат цифровата асамблея EU Digital and Innovation Week и фестивалът Webit. Това са едни от най-значимите специализирани форуми в Европа за 2018 г., на които се очаква да присъстват над 6000 души.

Така София ще се нареди до Барселона, Лондон и Берлин – градове,  които традиционно посрещат световния дигитален и технологичен елит в рамките на подобни събития.

Столична община също ще се включи в дигиталния тренд на 2018 с организирането на нов Балкански Хакатон, в който ще вземат участие млади хора от различни университети. Основна тема на асамблеята ще бъдат цифровите умения и цифровото бъдеще на Европа, защото липсата на дигитални умения създава реален риск за изолация в съвременния свят. С предложенията от ИТ сектора, на принципа на публично-частното партньорство, Балканите могат да се превърнат в нова Силициева долина. Затова страната ни ще работи за насърчаване на предприемачеството и креативността, основано в сферата на цифровите технологии и иновациите, за стимулиране на социална промяна и за развитието на умения и компетенции за ХХІ век от най-ранна възраст.

Именно в този дух официалното откриване на председателството ще бъде предшествано от мини-откриване, наречено MegaDojo Sofia 1.0 #Kids4DigiEU. Събитието не е включено в официалната програма, но ще се проведе в НДК в три от залите, в които ще се водят работните срещи на най-високо ниво. За детското откриване ще пристигнат около 300 деца от цялата страна, които ще се забавляват да откриват Европа с помощта на високите технологии в няколко специализирани работилници.

MegaDojo Sofia 1.0 #Kids4DigiEU

Повече за MegaDojo Sofia 1.0 може да откриете тук.

Дигиталният дневен ред и създаването на правила в единния цифров пазар е един от основните четири приоритета на Българското председателство. Важно е за тази близо година, която остава, да се свърши голям обем работа, сред които досиета са свързаните с авторското право, с кода за електронните комуникации, с нелоялните търговски практики, с фалшивите новини.

Киберсигурността е друга  важна тема за председателството на България. Очаква се да бъде задвижено досието „Киберсигурност“, както и провеждането на конференция на тази тема на 26 март 2018 г.

Интерес към приоритетите за цифровизация и дигитализация на Българското председателство вече заявиха на най-високо ниво ръководствата на Facebook, Google и международни асоциации за регулация на интернет пространството.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg