ЕС засилва мерките за намаляване на парниковите емисии

35600
ЕС засилва мерките за намаляване на парниковите емисии

Европейският съюз направи важна крачка към постигането на целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40 % до 2030 г. Това стана факт с реформата на Схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), която бе официално одобрена от Съвета на ЕС в края на февруари. 

Този ключов законодателен акт бе подписан на 14 март от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

СТЕ е първият в света пазар за въглеродни емисии и продължава да бъде най-големият. Той действа във всички 28 държави членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. СТЕ ограничава емисиите на повече от 11 хиляди големи енергоемки производства като електроцентрали и промишлени предприятия.


Схемата за търговия с емисии, чието начало беше поставено през 2005 г., функционира чрез поставяне на ограничение за общото количество емисии от промишлените сектори и някои електроцентрали. В рамките на схемата предприятията могат да продават излишъци и да купуват, за да покрият недостига на задълженията им за връщане на квоти.

Всяка квота им дава право на емитиране на един тон CO2 или на еквивалентно количество от друг парников газ. Това спомага за създаване на стимули за предприятията да намалят емисиите си по ефективен начин.

С ревизията на Схема за търговия с емисии се въвеждат следните елементи:

  • Общото количество квоти ще бъде намалявано с 2,2% годишно от 2021 г.;
  • Количеството квоти, което се заделя в Резерва за стабилност на пазара, ще бъде временно удвоено до края на 2023 г.
  • През 2023 г. ще започне да функционира нов механизъм за ограничаване на срока на валидност на квотите в Резерва за стабилност на пазара над определено равнище.

Тръжната продажба е основният метод за разпределяне на квотите за емисии на предприятията, но някои промишлени сектори получават дял квоти безплатно. То се извършва на базата на показатели за постигнати резултати, които възнаграждават най-добрите практики в производствата с ниски емисии.

Според новите правила, отраслите, които са изложени на най-голям риск от преместване на производството извън ЕС, ще се ползват от изцяло безплатно предоставяне на квоти. За по-малко застрашените от преместване икономически сектори безплатното предоставяне на квоти ще възлиза на 30%, като след 2026 г. ще започне постепенното им премахване, с изключение на сектора на централизираното топлоснабдяване.

Опазването на околната среда и на здравето на европейските граждани е един от приоритетите на Българското председателство.
Новата директива ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването ѝ в Официален вестник.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg