Кохезионната политика – източник на растеж и работни места

11166
Кохезионната политика – източник на растеж и работни места

© В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС в София се проведе среща на генералните директори, отговорни за кохезионната политика на ЕС

Българското председателство работи за увеличаване на благосъстоянието на всички граждани на Европейския съюз с насърчаване на сближаването или кохезия, която създава условия за изравняване на различията чрез общата солидарност.

Важният дебат по време на Българското председателство – запазването на кохезионната политика, беше тема на срещата тази седмица в София в рамките на председателството с участието на генералните директори от държавите-членки, отговорни за Кохезионната политика на ЕС.

Резултатите от нея ще бъдат взети под внимание по време на дискусиите за бъдещето на политиката на сближаване на заседанието на Съвета „Общи въпроси“ на ЕС на 12 април 2018 г. в Люксембург и Конференцията на високо ниво относно бъдещето на кохезионната политика на 8 юни в София.


Българското председателство има намерение да придвижи дискусията за Кохезионната политика след 2020 в Съвета, като по този начин допринесе за подготовката на новата регулаторна рамка за политиката, която ще бъде представена от Европейската комисия през май 2018 г.

Още през декември м. г. министърът за Българското председателство Лиляна Павлова потвърди пред Европейския парламента в Страсбург важността на кохезионната политика, която осигурява истинска добавена стойност загражданите на ЕС и представлява катализатор за инвестиции за растеж и работни места по отношение наличното финансиране.

Така например, в резултат на европейската солидарност след присъединяването към ЕС, българският брутен вътрешен продукт (БВП) се увеличи от 41% от средната стойност за ЕС на 27 държави- членки през 2007 г. на 48% към днешна дата. Кохезионната политика не се ограничава само до регионалните различия и слабо развити региони, тя е стратегия за насърчаване иновациите, конкурентоспособността и устойчивото развитие.

Важен е и дебатът за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., предложенията на ЕК по който ще бъдат внесени също в средата на 2018, но дебатът за това започва по-рано. Българското председателство има намерение да постави ударението върху запазване на бюджета на ОСП и върху ефективността на инструментите на сегашната обща селскостопанска политика.

Кохезията, заедно с консенсуса и конкурентоспособността са трите основни послания на Българското председателство, които са заложени в Програмата с приоритетите на правителството.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg