Над 100 социални предприятия участват в изложение в София

9248
Над 100 социални предприятия участват в изложение в София

Над 100 социални предприятия от България, Италия, Испания, Франция, Англия, Гърция, Словения и Турция ще представят продуктите и услугите си по време на седмото издание на Европейския форум за социални предприятия.

Панаирът беше официално открит вчера в столичния хотел „Маринела“. Днес и утре изложението може да бъде посетено свободно от граждани.

Основната част от изложителите са от текстилната, хранително-вкусовата и преработваща промишленост, козметиката. Част от предприятията са специализирани в предоставянето на социални, образователни и здравни грижи и услуги.


Форумът ще представи и социални предприятия, чрез които се повишават уменията на дългосрочно безработни, хора с увреждания, икономически неактивни младежи, както и предприятия, възникнали в резултат от повишените на уменията на целевите групи.

Фирмите от сектора на социалната икономика предоставят възможност на хората в неравностойно положение да намерят заетост и достойно заплащане за своя труд. Дейностите, извършвани от социалните предприятияq са в разнообразни икономически дейности. 

Според официалната статистика, социалната икономика е третата по големина икономика в Европа. В предприятия, които осигуряват работа на хора в неравностойно положение, са заети около 14.5 млн. души в ЕС. 10% от предприятията в икономиката в Европа са социални.

В България като социални се самоопределят 4700 фирми. В тях работят над 500 000 души.

Министерството на труда и социалната политика обяви, че в следващите седмици ще публикува за обществено обсъждане Закон за социалната и солидарната икономика.

В него ще се даде дефиниция на социалните предприятия и ще се регламентират възможностите за тяхното финансиране с цел да се осигури устойчивото развитие на социалната икономика в България.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg