Нови правила за рециклиране на отпадъците

3839
Нови правила за рециклиране на отпадъците

© Pixabay

Съветът на Европейския съюз прие на 22 май пакета за отпадъците, в който се задават нови правила за управление и рециклиране. По този начин се затваря кръга на жизнения цикъл на продуктите — от производството и потреблението до управлението на отпадъците.

Това прави европейските икономики по-устойчиви и щадящи околната среда, а кръговата икономика е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

С увеличаването на повторната употреба и рециклирането на битови отпадъци държавите членки ще трябва да постигнат следните цели -до 2025 г. – 55% , до 2030 г. – 60% и до 2035 г. – 65%.


Освен това до първи януари 2025 г. трябва да въведат разделно събиране на текстилни изделия и опасни отпадъци от домакинствата. До 31 декември 2023 г. държавите членки трябва да осигурят разделно събиране или рециклиране при източника на биологични отпадъци.

Това е в допълнение към вече съществуващото разделно събиране за хартия и картон, стъкло, метали и пластмаса.

Новите правила целят ограничаване на депонирането и определят минимални изисквания за всички режими на разширена отговорност на производителя.

Производителите на продукти, обхванати от тези схеми, трябва да поемат отговорност за управлението на етапа на образуване на отпадъци на техните продукти и от тях ще се изисква финансов принос.

Държавите членки ще се стремят да гарантират, че от 2030 г.в депата не се приемат подходящи за рециклиране или друг вид оползотворяване отпадъци, по-специално по отношение на битовите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg