Първият неформален съвет у нас ще се проведе на 25 и 26 януари

2407
Първият неформален съвет у нас ще се проведе на 25 и 26 януари

Първият неформален съвет, на който ще е домакин София, ще е на министрите на правосъдието и на вътрешните работи, и ще се проведе на 25 и 26 януари 2018 г.

Докато България е председател на Съвета на ЕС, у нас ще се проведат още 11 неформални съвета, като „Конкурентоспособност“, „Околна среда“, „Енергетика“, „Заетост и социална политика“, „Здравеопазване“, „Селско стопанство“ и др.

За разлика от редовните съвети на министрите, на неформалните не се взимат правнообвързващи решения.

На 25-и януари работни сесии ще имат министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС, но и на асоциираните страни – Исландия, Норвегия, Швейцария, както и еврокомисарите Димитрис Аврамопулос и Джулиан Кинг, европейският координатор за борба с тероризма, представители на Европейския парламент, на Генералния секретариат на Съвета на ЕС, Европейската служба за външна дейност и агенциите на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи (ЕСПОУ, eu-LISA, Евроюст, Европол, Фронтекс, FRA).


В сутрешните сесии министрите ще дискутират реформата в общата европейска система за убежище. Промените бяха стартирани през 2016 г. в отговор на безпрецедентната миграционна криза.

Българското председателство ще работи за финализиране на реформата, така че ЕС да разполага с гъвкава, ефективна и надеждна система, способна да отговори на бъдещи предизвикателства.

Работният обяд на министрите ще бъде посветен на глобалните аспекти на миграцията, а следобед те ще обсъждат въпроси в областта на граничното управление, в частност политическите аспекти на концепцията за Интегрирано гранично управление.

Работните сесии в част „Правосъдие“ ще се проведат на 26 януари. В тях ще участват министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС, комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, представители на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и по правни въпроси (JURI), на Евроюст, на Агенцията на ЕС за основните права (FRA) и на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg