Проверките на ГИТ ограничават работата без трудов договор

4118
Проверките на ГИТ ограничават работата без трудов договор

© Pixabay

За около 65% от работниците проверките на Главната инспекция по труда (ГИТ) водят до ограничаване на работата без трудов договор, редовно изплащане на възнагражденията, спазване на работното време и на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

Това показва първото по рода си национално изследване на тема „Прецизиране на действията на ГИТ за по-целенасочено инспектиране на труда“, осъществено от Фондация „Анализ на риска“.

Изследването показва, че около 90% от работодателите смятат, че спазването на трудовото законодателство в техните предприятия се е повишило след наложени принудителни административни мерки от инспекторите по труда.

Проучването е направено по поръчка на Главната инспекция по труда и е финансирано от Фонд „Условия на труд“ към Министерството на труда и социалната политика. В рамките на проучването са анализирани мненията на над 4000 респонденти.

Сред тях са представители на 5 целеви групи – служители на ГИТ с ръководни и изпълнителски функции; служители в държавни институции, с които ГИТ активно взаимодейства с цел упражняване на по-ефективен контрол, като МТСП, НАП, НОИ, полиция; социални партньори; национално представителните организации на работодателите и на синдикатите; работодатели на ниво предприятия и заети лица в тях; население.

Анализът на различните групи мнения и оценки от изследването сред пълнолетното население по категоричен начин показва, че българските граждани имат високо доверие в структурите на ИА ГИТ.

Въпреки високите оценки, мнението на всички целеви групи, включително и на служителите на Инспекцията, е, че нейната дейност трябва да се прецизира в контекста на ограничения човешки ресурс и необходимостта да бъдат обхванати най-рисковите предприятия.

Данните от проучването ще бъдат представени като въвеждаща презентация на Тематичния ден към 74-ата Пленарна среща на Комитета на старшите инспектори по труда, която ще се проведе на 22 май в София.

Основната тема на форума е прецизирането на действията за по-целенасочено и ефективно инспектиране на  труда в ЕС.

Във встъпителната сесия ще бъде представено и проучване на Европейската комисия за подобряване действията на инспекцията по труда в микро- и малките предприятия. Тематичният ден ще представи задълбочено технологията на инспекционната дейност в нейните три аспекта: планиране, изпълнение и оценка на ефекта, присъстващи в практиката на всяка държава-членка на Европейския съюз.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...