Проверките на ГИТ ограничават работата без трудов договор

4301
Проверките на ГИТ ограничават работата без трудов договор

© Pixabay

За около 65% от работниците проверките на Главната инспекция по труда (ГИТ) водят до ограничаване на работата без трудов договор, редовно изплащане на възнагражденията, спазване на работното време и на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд.

Това показва първото по рода си национално изследване на тема „Прецизиране на действията на ГИТ за по-целенасочено инспектиране на труда“, осъществено от Фондация „Анализ на риска“.

Изследването показва, че около 90% от работодателите смятат, че спазването на трудовото законодателство в техните предприятия се е повишило след наложени принудителни административни мерки от инспекторите по труда.


Проучването е направено по поръчка на Главната инспекция по труда и е финансирано от Фонд „Условия на труд“ към Министерството на труда и социалната политика. В рамките на проучването са анализирани мненията на над 4000 респонденти.

Сред тях са представители на 5 целеви групи – служители на ГИТ с ръководни и изпълнителски функции; служители в държавни институции, с които ГИТ активно взаимодейства с цел упражняване на по-ефективен контрол, като МТСП, НАП, НОИ, полиция; социални партньори; национално представителните организации на работодателите и на синдикатите; работодатели на ниво предприятия и заети лица в тях; население.

Анализът на различните групи мнения и оценки от изследването сред пълнолетното население по категоричен начин показва, че българските граждани имат високо доверие в структурите на ИА ГИТ.

Въпреки високите оценки, мнението на всички целеви групи, включително и на служителите на Инспекцията, е, че нейната дейност трябва да се прецизира в контекста на ограничения човешки ресурс и необходимостта да бъдат обхванати най-рисковите предприятия.

Данните от проучването ще бъдат представени като въвеждаща презентация на Тематичния ден към 74-ата Пленарна среща на Комитета на старшите инспектори по труда, която ще се проведе на 22 май в София.

Основната тема на форума е прецизирането на действията за по-целенасочено и ефективно инспектиране на  труда в ЕС.

Във встъпителната сесия ще бъде представено и проучване на Европейската комисия за подобряване действията на инспекцията по труда в микро- и малките предприятия. Тематичният ден ще представи задълбочено технологията на инспекционната дейност в нейните три аспекта: планиране, изпълнение и оценка на ефекта, присъстващи в практиката на всяка държава-членка на Европейския съюз.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg