Равенството между жените и мъжете–приоритет на председателството

1615
Равенството между жените и мъжете–приоритет на председателството

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС България ще се стреми да постигне равно участие на мъжете и жените във всички сфери на живота. Двата пола трябва да имат еднакви възможности за намиране на работа, заплащане, достъп до високи професионални позиции.

Вече има и голям напредък в това отношение – през 2015 г. сме били на 25-о място в ЕС по този показател, през 2017 г. сме с 10 места напред, на 15-о място. Данните са от проучване на Европейския институт за равнопоставеност между половете.

Подобряване на качеството на живота също е стремеж на председателството. Това засяга европейския пазар на труда, възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след 2020 г., развитието на децата, интеграцията на хората с увреждания.


Ще се наблегне на новите умения и компетенциите, които хората трябва да придобият, за да си намерят работа. Особено важна е младежката заетост, като в това отношение ще се положат усилия за по-голямо обвързване на образованието и обучението с професионалната реализация.

Специално внимание ще се обърне на негативните демографски тенденции и застаряването на населението, на влиянието на технологиите върху пазара на труда, на безработицата, бедността и социалното изключване.

Свободното движение на работници и предоставянето на услуги в ЕС също ще бъдат във фокуса на вниманието.

Социалната сигурност, правилата за командироване на работници, постигането на равновесието между професионалния и личния живот, защитата на работниците, професионалната дискриминация – ще се търсят конкретни решения на тези въпроси, които да се усетят в ежедневието на всеки европейски гражданин.

Приоритет на Българското председателство ще е и интеграцията на хората с увреждания.

Не на последно място, ще бъде и работата за ранно детско развитие и намаляване на бедността.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg