Тол системата ще утрои средствата за пътна инфраструктура у нас

11871
Тол системата ще утрои средствата за пътна инфраструктура у нас

Мерките за пътна безопасност трябва да се разглеждат не като разход, а като инвестиция в спасяването на човешки живот. Около това мнение се обединиха повече от 350 участници в международната конференция „Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики“, част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.
За успеха на целенасочените усилия за намаляване на жертвите и ранените по пътищата съществено е осигуряването на достатъчно средства. У нас секторът хронично страда от недофинансиране, което е сред основните причини за ниската ефективност при отстраняването на констатирани дефекти по пътищата.

България вече е набелязала и подала пред Европейската комисия мерки и дейности в областта на пътната безопасност на стойност над 3 млрд. лв. за следващия програмен период, обяви в рамките на форума министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Целеви средства ще бъдат отделени и от приходите след внедряване на тол системата. Очаква се тя да утрои средствата, които всяка година ще бъдат инвестирани в пътната инфраструктура у нас, с което състоянието на мрежата съществено да се подобри. За транзитна държава като България тол- системата е и много по-справедлив модел за таксуване при използване на пътищата.

Според изследвания на Европейската асоциация по пътни настилки, щетите по пътната настилка, причинени от преминаването на тежкотоварен камион над 12 т. се равняват на натоварването от преминаването на 140 хил. леки автомобила. Получава се така, че тежкотоварните автомобили, които в най-голяма степен разрушават пътната настилка, допринасят в най-малка степен за тяхното финансиране. Тол системата ще стане и основа за въвеждането на иновативните интелигентни транспортни системи, които също са от съществено значение при пътната безопасност.

Агенция „Пътна инфраструктура“ всяка година получава от Министерството на вътрешните работи информация за участъците с повишена концентрация на произшествия и работи за обезопасяването им. Изграждането на отсечката на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле например е решението за един такъв тежък участък, в който ежегодно стават много тежки инциденти.

Пътната безопасност е тема, която пряко засяга цялото общество, тъй като по един или друг начин всички сме участници в движението. Един от най-съществените рискове за жертвите на ПТП е скоростта, беше подчертано по време на форума. Затова, освен по-безопасните автомобили и пътна мрежа, от изключително важно значение са човешкият фактор, възпитанието от ранна възраст и личният пример. 


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg