Западните Балкани - по пътя към европейска интеграция

12019
Западните Балкани - по пътя към европейска интеграция

© Pixabay.com

Един от най- важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС – евроинтеграцията на Западните Балкани - намери реално отражение в документ на Европейската комисия. През седмицата комисията обяви своята дългоочаквана стратегия за региона. Така беше даден сигнал за ново разширяване на Европейския съюз. Същевременно стратегията стимулира шестте страни, които очакват в перспектива членство, да извършат нужните реформи, без които то не може да стане факт. Целта на разширяването е стабилизирането и развитието на региона.

Българското председателство положи усилия да върне региона в дневния ред на ЕС, което се случва за първи път от 15 години насам. Интеграцията на шестте държави ще бъде тема на срещата на високо равнище в София през май на лидерите на ЕС и на страните от региона.

В стратегията на Европейската комисия за надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани се потвърждава "европейското бъдеще на региона като геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа, основаваща се на общи ценности".


В нея се посочват приоритетите и областите на съвместно засилено сътрудничество с цел преодоляване на конкретни ключови предизвикателства, пред които са изправени Западните Балкани, и по-специално необходимостта от основни реформи и добри съседски отношения.

В стратегията се извеждат и шест водещи инициатива на ЕК за Западните Балкани. Те са насочени към следните области: принципи на правовата държава, сигурност и миграция, социално-икономическо развитие, транспорт и енергийни връзки, програма в областта на цифровите технологии, помирение и добри съседски отношения. Конкретни действия в тези области са предвидени през периода 2018 - 2020 година.

В документа са разяснени стъпките, които Черна гора и Сърбия следва да предприемат за приключване на присъединителния процес до 2025 г.; другите държави могат да ги настигнат, но засега Черна гора и Сърбия са единствените две държави, с които вече се водят преговори за присъединяване. ЕК предлага и постепенно увеличаване на финансирането по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ до 2020 година. Само за 2018 година е предвидена предприсъединителна помощ за Западните Балкани в размер на 1.07 млрд. евро.

Всички държави от Западните Балкани имат възможност да постигнат напредък по своя път към ЕС, се посочва в стратегията. Комисията оценява всички страни по справедлив и обективен начин въз основа на техните заслуги и скоростта, с която напредват в изпълнението на установените критерии. Това изисква сериозни усилия за ключови реформи, включително в областите на правовата държава и основните права, борбата с корупцията и организираната престъпност, подобряването на функционирането на демократичните институции, публичната администрация и икономиката, насърчаването на добри съседски отношения и решаването на двустранни спорове. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg