Европа - регионът с най-голям ръст на кибератаките в света

386
Европа - регионът с най-голям ръст на кибератаките в света

© Pixabay

Най-голям ръст в разпространение на кибератаките по света през 2021 г. е регистриран в Европа (68%) и Северна Америка (61%), сочи доклад на израелския доставчик на киберсигурност Check Point, цитиран от БГНЕС.

В същото време в тези два региона са извършени най-малко атаки - между 500 и 650 на седмица за организация.

Кибератаките в най-разпространения регион - Африка, са се увеличили само с 13% на годишна база, въпреки че са подложени на почти 1600 атаки всяка седмица на организация - почти три пъти повече от средния базов показател за САЩ/Европа.


Азиатско-тихоокеанският регион е претърпял приблизително 1350 атаки седмично при 25% увеличение на годишна база, а Южна Америка - почти 1120 атаки седмично при 38% увеличение.

Най-много кибератаки са регистрирани в Етиопия, където всяка седмица са извършвани средно по 7518. Монголия - държава с население малко под 3.3 млн. души - регистрира вторите по брой кибератаки срещу нея с 3744, което всъщност е с 30% по-малко от 2020 г.

Бутан - който миналата година сключи споразумение за нормализиране на отношенията си с Израел - отчете третия най-голям брой кибератаки (3687) от която и да е държава, независимо от броя на населението, въпреки че процентът на атаките, всъщност, е намалял със 17%.

Може ли вашата парола да бъде разбита за по-малко от секунда?Експертите по сигурността продължават да предупреждават, че трябва да използваме силни и сложни пароли, за да защитим себе си и своята онлайн информация

По данни на Световната банка Бутан има население от малко над 770 000 души. Боливия (3479 души) и Грузия (2925 души) допълват петицата на държавите с най-много кибератаки през 2021 г.

През 2021 г. Израел е бил засегнат от кибератаки по-често от държавите Франция, Япония, САЩ и Германия, съобщава Jerusalem Post.

Кибератаките, насочени към Израел, са нараснали с 92% от 2020 г. до 2021 г., докато в световен мащаб те са се увеличили с около 50%, сочат констатациите. През 2021 г. също се наблюдава възходяща динамика, като през втората половина на годината общият световен среден брой достига 925 кибератаки седмично.

Различните държави и индустрии страдат от кибератаки с различни темпове, като Check Point е прегледал данни от 16 индустрии и близо 100 държави.

Най-силно засегнатата индустрия е образованието/изследователската дейност, следвана от правителствената/военната, комуникационните фирми и доставчиците на интернет услуги - във всички тях кибератаките са се увеличили с поне 47%.

Индустриалният сектор, в който се наблюдава най-голям скок на атаките, е този на доставчиците на софтуер, при които кибератаките са се увеличили със зашеметяващите 146%

Check Poin, със седалище в Тел Авив, е мултинационален доставчик на продукти за ИТ сигурност, като мрежова сигурност, сигурност на крайни точки, облачна сигурност, мобилна сигурност, сигурност на данните и управление на сигурността. Според уебсайта на компанията тя има приблизително 5400 служители по целия свят. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg