Европейската комисия търси средства за спасяването на 5G

595
Европейската комисия търси средства за спасяването на 5G

© Pixabay

Европейският съюз работи за обновяване на своето провалено внедряване на 5G и има на прицел най-големите технологични платформи, което да спомогне с покриването на разходите.

Европейската комисия планира да представи нов закон за инфраструктурата за свързаност през есента, заяви говорител на институцията.

Законът е в отговор на опасенията в телекомуникационния сектор и извън него, че въвеждането на 5G телекомуникации в блока се бави и ЕС рискува да пропусне самоналожените си цели за свързване на гражданите на ЕС с мобилен и високоскоростен интернет.


Но идеята да се привлекат големите технологични компании, за да се облекчи тежестта върху телекомуникационните оператори, даде началото на ожесточена лобистка борба.

Тя ще включва мерки, които задължават определени услуги на онлайн платформи да допринасят за разходите от 5G, заяви служител, пожелал анонимност, като добави, че ще бъдат очертани и нови усилия за намаляване на разходите за разгръщане на широколентов достъп.

Говорител на ЕК отказа да коментира дали предстоящият акт ще включва преки задължения за платформените гиганти да допринасят за разходите за мрежова инфраструктура.

През последните седмици главните служители на изпълнителната власт на ЕС в областта на цифровата политика - заместник-председателят на ЕК с ресор дигитализация Маргрете Вестагер и комисарят Тиери Бретон - намекнаха за тези планове.

9 факта за хаштага, които не знаетеТози малък символ създаде големи неща и свърза света по много начини

Телекомуникационните оператори не получават "правилната възвръщаемост на инвестициите" от поддръжката на мрежите и е време "да се реорганизира справедливото възнаграждение", заяви в интервю Бретон пред вестник Les Echos.

Новото предложение ще включва преразглеждане на Директивата от 2014 г. за намаляване на разходите за широколентов достъп, заяви говорителят на комисията. С него ще се въведат в действие насоките, очертани в инструментариума за свързаност до 2020 г., който ЕС публикува, за да помогне на държавите да ускорят разгръщането на оптични мрежи и 5G.

Предложението ще бъде придружено от препоръка относно мрежите с много голям капацитет (VHCN) и преразглеждане на насоките за държавна помощ за широколентов достъп.

В писмо, изпратено до Вестагер и Бретон миналата седмица, петима водещи членове на Европейския парламент от лявоцентристки до десни групи призоваха комисията да увеличи усилията си за премахване на пречките пред телекомуникационната индустрия за инвестиции в инфраструктура и стимулиране на "разгръщането на високоскоростни електронни съобщителни мрежи" в Европа.

Европейските правителства също подкрепиха намеренията на комисията, като в съвместна позиция от май написаха, че "всички участници на пазара, които се възползват от цифровата трансформация", трябва да поемат своите социални отговорности и "да допринасят справедливо и пропорционално за разходите за обществени стоки, услуги и инфраструктури“.

Други предупредиха комисията да не принуждава технологичните фирми да покриват директно разходите на изпитващите затруднения телекомуникационни оператори.

Създателят на браузъри и групата за защита на цифровите права Mozilla изпратиха писмо до Вестагер и Бретон миналата седмица, в което предупредиха, че комисията потенциално застрашава неутралността на мрежата и принципите на Европа за отворен интернет.

"Обезпокоени сме от неотдавнашните съобщения, които сочат, че Европейската комисия обмисля нови правила, които биха задължили определени доставчици на онлайн услуги да правят целеви финансови вноски за операторите на телекомуникационни мрежи", се казва в писмото, подписано от вицепрезидента на Mozilla по застъпничеството Ашли Бойд.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg