Европейските технологични компании са загубили $400 млрд. от стойността си

1310
Европейските технологични компании са загубили $400 млрд. от стойността си

Според фирмата за рисков капитал Atomico европейската технологична индустрия е загубила над 400 млрд. долара от стойността си през тази година. Общата пазарна оценка на всички публични и частни европейски технологични организации е спаднала до 2,7 трилиона долара. За сравнение, през 2021 г. тя е била на нива от 3,1 трилиона, сочат резултатите от проучването на Atomicо „State of European Tech”.

Данните подчертават тежката година за технологичния сектор. Цените на акциите на компании, които преди време през ден чупеха рекоди за пазарна капитализация, днес са подложени на сериозен натиск заради фактори като нестабилната геополитическа обстановка и политиките на финансови ограничения, които правителствата по цял свят налагат в стремежа си да ограничат вихрещата се инфлация.

Федералният резерв и други централни банки повишават лихвените проценти и отменят стимулите, отпуснати по време на ковид пандемията, за да противодействат на инфлацията. Това принуди инвеститорите да преразгледат позициите си по отношение на губещите технологични компании, чиято стойност обикновено се очаква да нарасне в бъдеще.


"Годината беше трудна - войната в Украйна, инфлацията, повишаването на лихвените проценти, геополитическото напрежение на целия европейски континент", коментира Том Вехмайер, партньор в Atomico, пред CNBC. "Това е най-предизвикателната макроикономическа среда след световната финансова криза."

В резултата на това много компании отбелязаха рязък спад в пазарната си капитализация. Пример за това е услугата Spotify, която като цяло се развива с нормални положителни темпове. За последната година акциите на компанията са загубили 60% от стойността си.

Според доклада на Atomico, който се основава на количествени данни и проучвания в 41 държави, общото финансиране на европейски стартиращи предприятия с рисков капитал се очаква да спадне до 85 млрд. долара през тази година. Това е с 18% по-малко в сравнение с над 100-те милиарда долара, които европейските стартъпи набраха през 2021 г.

Въпреки това тази сума е втората най-висока, инвестирана някога в европейската технологична екосистема на годишна база, посочват от Atomico. Европейските технологични инвестиции счупиха рекорди през миналата година, но основната причина беше засиления интерес на американски инвеститори.

Amundi очаква темпът на глобалния растеж да се забави през 2023 г. до +2,2%Светлинен проблясък след бурята

Обратно към корените

Според Atomico през тази година тенденцията за предимно външни инвеститори се е обърнала – инвестираните средства от американски фондове, които възлизат на стойност над 100 млн. долара през 2021 г., бележат отстъпление  от 22%.

През първата половина на 2022 г. европейският технологичен сектор е бил в подем, като нивата на инвестициите все още са били с 4% по-високи, отколкото в същия момент на 2021 г., твърди Atomico. През юли обаче инвестициите започват да се забавят – тенденция, която се засилва допълнително през август и септември. Оттогава насам месечните нива на инвестициите са средно около 3-5 млрд. долара, което съответства на нивата от 2018 г.

Темповете на създаване на еднорози също се забавят. Броят на новите компании с пазарна стойност над 1 млрд. долара спадна от 105 през миналата година до 31 през тази.

Регионът не е имунизиран и срещу вълната от уволнения в технологичния сектор. Базираните в Европа компании са съкратили над 14 000 служители тази година, което представлява 7% от общия брой съкращения в световен мащаб, сочи доклада.

Тези резултати показват, че европейската технологична индустрия не преживява най-добрите си времена. Къде заради акцента върху регулациите, къде заради присъщата консервативност на голяма част от европейските потребители – тази тенденция се очаква да бъде устойчива.

За добро или за зло – предстои да разберем.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg