Европейският съюз иска да произведе първия квантов суперкомпютър

1691
Европейският съюз иска да произведе първия квантов суперкомпютър

© Pixabay

Европейският съюз иска да произвежда една пета от високотехнологичните микропроцесори от ново поколение в края на настоящото десетилетие.

До пет години Общността иска да създаде и първия квантов суперкопмютър.

Това се посочва в европейския план Дигитален компас 2030, цитиран от Ротерс.

Тя е един от основните компоненти на дългосрочната стратегия за намаляване на завмостта на ЕС от вноса на високи технологии. Тази зависимост стана още по-явна по време на пандемията от COVID-19. Към момента държавите от блока трябва да разчитат основно на китайски и американски технологии в много икономически сектори.


В плана Дигитален компас 2030 се посочва, че един от приоритетите в следващите няколко години ще е стимулиране на производството на микропроцесори, като целта е ЕС да достигне пазарен дял от 20% в този сегмент.

Освен това се предвижда увеличаване на инвестициите в квантови технологии. Учените смятат, че с тяхна помощ ще могат да се направят големи крачки в развитието на биотехнологиите, разработката на нови медикаменти и ускоряване на напредъка в областта на генното инженерство.

Целта е през 2025 г. Европа да разполага с първия квантов суперкомпютър, се посочва още в стратегията.

ЕС планира и изграждането на над 10 000 въглеродно неутрални центрове за данни до 2030 г., които ще помогнат за развитието на местната "облачна" инфраструктура и ще подкрепят развитието на т. нар. "компании еднорози" (стартъпи с пазарна оценка от над 1 милиард долара).

Другата голяма цел е до 2030 г. всички населени места на Стария континент да имат 5G покритие и достъп до високоскоростен интернет.

Планът, който е изготвен от Еврокомисията, тепърва ще трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и ратифициран от националните законодателни органи, посочва още Ройтерс. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg