Европейците избраха дизайн на нова евромонета

427
Европейците избраха дизайн на нова евромонета

Наскоро европейските граждани гласуваха онлайн за избор на дизайн на нова монета от 2 евро, съобщава сайтът на Европейския парламент у нас. Тя ще влезе в употреба през януари 2009 г. в чест на десетата годишнина на единната валута. Петте проекта за дизайн бяха подбрани от директорите на европейски монетни дворове. Печелившият, събрал над 40% от гласовете, е дело на гръцкия скулптор George Stamatopoulos.

Скулпторът George Stamatopoulos е създал художественото оформление на сегашните гръцки евромонети. Новото му творение символизира идеята, че еврото е резултат от развитието на търговията през вековете: от праисторическата размяна (загатната от съзнателно примитивния дизайн) - до Икономическия и паричен съюз.

Интернет помогна при избора на общ европейски дизайн

Онлайн допитването се проведе от 31 януари до 22 февруари 2008 г. и в него можеха да участват гражданите на Евросъюза, а така също и постоянно пребиваващите на територията му лица. За предложението на Stamatopoulos са гласували 41.48 %, от общо регистрирани 141 675 гласове.

Това ще бъде втората възпоменателна монета, емитирана от всички страни в еврозоната. Първата бе емитирана през миналата година по повод 50-тата годишнина на Европейския съюз.

Възпоменателните монети винаги са с номинал 2 евро и могат да се използват като всички други евромонети. Популярността им обаче расте и много голяма част от тях завършват в ръцете на колекционерите.

Еврозоната се готви за поредния си нов член

На 1 януари 2009 г. Словакия ще се присъедини към сегашните 15 държави членки на Европейския съюз, използващи единната валута. Колекционерите на монети вече тръпнат в очакване.

Да припомним, че еврото е официална валута и в Сан Марино, Ватикана и Монако. Тези три държави имат и правото да емитират свои собствени евромонети.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg