Facebook трансформира визията си за проекта Libra

1582
Facebook трансформира визията си за проекта Libra

© Pixabay

Facebook се готви да трансформира проекта за криптовалутата Libra, който срещна сериозен отпор в лицето на политиците и финансовите регулатори на много места по света, пише технологичното издание The Verge.

Според първоначалните планове на технологичния гигант, Libra трябваше да представлява един токен, обвързан към кошница от конвенционални валути и правителствен дълг. За целта беше създадена и специална неправителствена организация - Libra Association, в която участваха всички партньори в проекта.

Засега обаче Facebook по-скоро работи по алтернативен проект, заради което се налага и временно отлагане на официалния старт на дигиталния портфейл Calibra, който трябваше да поддържа трансакциите с новата криптовалута.

Той трябваше да бъде представен през лятото на тази година, но - според The Verge, премиерата е отложена за октомври.


Причината е, че Calibra ще бъде трансформиран по начин, който да позволява операции с различни разплащателни средства, включително и конвенционални парични единици, а Libra ще бъде "добавена" впоследствие към него, когато стане достъпна.

Дигиталният портфейл ще позволи на всеки потребител с мобилно устройство да съхранява своите криптовалути и да "пазарува" с тях различни стоки и услуги. Очаква се функциите на Calibra да бъдат достъпни и през приложенията за онлайн съобщения Messenger и WhatsApp, които също са собственост на Facebook.

От компанията засега отричат информацията, че са се отказали от създаването на новата криптовалута. The Verge цитира представители на Facebook, според които компанията остава напълно ангажирана с проекта Libra.

Той беше анонсиран миналото лято с амбициозната цел да предизвика революция в света на дигиталните разплащания. Като цяло проектът е разделен на две основни части - токенът Libra, който наподобява останалите криптовалути, като Bitcoin и Ethereum, но с допълнителна гаранция за стабилност, и втора част, под формата на нова блокчейн мрежа, която да осигури техническата основа и механизма за верификация на трансакциите.

Базираната в Цюрих, Швейцария, Libra Association беше натоварена със задачата да координира развитието на новата криптовалута и да осъществява надзор над нейната блокчейн инфраструктура.

Още в самото си начало обаче проектът беше посрещнат "на нож" от регулаторите, които се притесняват от значителното влияние на Facebook върху новата парична единица и предоставянето на възможност на частни корпорации да емитират собствена валута. Не беше ясно и кой ще отговаря за надзора върху самата неправителствена организация.

Но най-големият риск, според регулаторните органи, се крие в това, че механизмът ще позволи на много хора да извършват мащабни финансови операции, "заобикаляйки" банковата система, което се превръща в предпоставка за злоупотреби, пране на пари и други криминални деяния.

Впоследствие някои от ключовите партньори в Libra Association, като  Mastercard, PayPal, Stripe и Visa, обявиха, че прекратяват участието си в проекта.   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg