Стратегията "Кучетата на Dow", при която инвеститорите купуват 10-те компании с най-висока дивидентна доходност от индекса на сините чипове Dow Jones, става популярна в началото на 90-те години.

При тази теория всяка от 10-те компании участва с еднакво тегло при изчисляването на доходността - 10%.

През изминалата година стратегията донесе 20% доходност спрямо 30 на сто за S&P500. Следващите тази стратегия обаче успяха да „бият“ широкия индикатор в периода от 2015 до 2018 г.

Надеждите за възстановяване на пазара на труда, а оттам и на самата щатска икономика, дават основание на редица привърженици на „Кучетата на Dow” да смятат, че именно 2021 г. ще е подходяща за този вид вложения.

Едва две са новите компании сред десетте. Това са Amgen и Merck, заели местата на Exxon Mobil и Pfizer. Сред останалите имена личат компании, като 3M, Cisco, Coca-Cola, Chevron, IBM, Dow, Verizon и Walgreens.

Част от тези компании вече направиха впечатляващи повишения от началото на 2021 г. Walgreens вече добави 20% към стойността си, след излизането на данните за резултатите от последното тримесечие, докато Chevron и Dow залагат на евентуални по-високи цени на суровините през настоящата година.

IBM пък назначи бившия президент на Goldman Sachs Гари Кон за вицепрезидент, което се очертава като силен ход от страна на компанията.

Най-големият инвеститор, за когото светът никога не е чувалХърбърт Уъртхайм е оптометрик, който, благодарение на своите инвестиции, става милиардер

“Ръстът при цената на петрола може би ще означава, че дивидентните компании няма да останат извън радара на инвеститорите", смята Пол Аксбърг от Axberg Wealth Management.

В момента доходността по 10-годишните щатски облигации е 1.16%, което е в пъти по-малко от предлаганата дивидентна доходност от компании, като IBM, Verizon и Walgreens, всички предлагащи по над 4% на инвеститорите си.

Според Марк Хамилтън от Hirtle Callaghan, при положение че лихвите не отчетат сериозно нарастване, дивидентните компании и сините чипове ще останат актрактивни инвестиционни възможности.

Най-добра дивидентна доходност в момента предлага Chevron – 5.53 на сто спрямо 5.05 на сто за IBM и 4.59 на сто за Dow. Следват Walgreens и Verizon, а дори и Amgen, която се нарежда на 10-а позиция по дивидентна доходност и би ни донесла 2.98 на сто на база цената от края на вчера.

Ако разгледаме компании на база на цена от последната борсова сесия за 2020 г., то тогава Coca Cola е на последното място с 2.99 на сто.

Малките „кучета“ за 2021 г., или компаниите с най-ниска цена от 10-те дружества, са Dow, Walgreens, Verizon, Cisco и Coca Cola.