5 валути, които да следим през 2017 г.

10570
5 валути, които да следим през 2017 г.

И през 2017 г. голяма част от българите ще получават заплатите си в български левове. Това обаче не означава, че не трябва да обръщаме внимание и да се интересуваме от стойността на другите валути. Ето нашият Топ 5, на който трябва да обърнем сериозно внимание:

Щатският долар

Години наред това бе най-предпочитаната валута от страна на българите. Е, преди да се появи еврото. Сега основният въпрос, който стои пред зелените пари, е дали и кога ще достигне паритет спрямо еврото. Или иначе казано, кога доларът ще се разменя 1:1 спрямо единната европейска валута, което е 1.95 спрямо лева.


Ако това се случи през 2017 г., каквито са и масовите прогнози на анализаторите, то хората, чиито спестявания са в щатски долари, ще са едни от най-печелившите за годината. 

Британският паунд

Британският паунд е най-слабо представящата се основна валута през 2016 г. - със спад спрямо долара от малко над 17%. Очакванията на аналиаторите са, че това може да продължи и през 2017 г.

След официалното активиране на чл. 50 от Лисабонския договор и старта на преговорите между Великобритания и ЕС, което би следвало да стане около месец март 2017 г., курсът на паунда срямо долара ще поеме надолу.

Ключовият въпрос в преговорите, касаещ свободното движение на хора, вероятно ще се окаже сериозен препъникамък, като рискът от обезценка на британската лира до нива под 1.20 спрямо долара остава висок, прогнозира пред Profit.bg ръководителят на отдел Международни пазари в Евро-Финанс Павел Николов.

Турската лира

Като съседна държава, с която осъществяваме внос и износ за милиарди левове годишно и където голяма част от българите почиваха в предходните години, трябва да обръщаме внимание и на турската лира.

Тя се понижи до рекордни нива спрямо еврото и долара в началото на 2017 г., като основни причини за това са инфлацията и серията от атентати в страната. Дали това ще продължи и през настоящата година, ще зависи само и единствено от спокойствието при южните ни съседи.

Руската рубла

Сред две трудни години – 2014 и 2015 г., предходната бе добра за руската рубла, която успя да поскъпне с 20.1% спрямо щатския долар. Това я направи втората най-добре представила се валута за 2016 г., след бразилския реал, добавил 70 на сто спрямо долара.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ се смята за мнозина анализатори като положително за руската икономика и валута. За представянето на рублата през 2017 г. влияние ще окажат и санкциите срещу Русия, които бяха удължени до средата на настоящата година.

Швейцарският франк

Швейцарият е една от най-богатите държави в света. Доходите в страната също са високи, а швейцарският франк се ползва със статута на "валута-убежище". Същото можем да кажем и за златото.

Затова не се учудвайте, ако при следващия конфликт, атентат или друга терористична атака, прочетете, че франкът е поскъпнал. При положение че сте от хората, смятащи, че обстановката в Европа и света е несигурна, то това е вашата валута.

Бонус: Венецуелският боливар

Светът ще следи през 2017 г. и валутата на Венецуела. Това обаче ще се случи най-вече заради високата инфлация в страната, довела до сериозната му обезценка и обедняване на населението. Днес най-голямата по стойност банкота в страната струва около 5 стотинки.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на валута.

Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Антон
# 0
12:06 | 18 June 2019
Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(953)367-35-45 Антон.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg