7 пъти повече ел енергия търгувана на пазар Ден напред от старта през 2016

420
7 пъти повече ел енергия търгувана на пазар Ден напред от старта през 2016

© Pixabay

Близо 7 пъти повече електрическа енергия, или 1505 GWh, са търгувани на пазар „Ден напред“ през юли тази година, в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

През петата година от функционирането си този сегмент се утвърди като най-предпочитан от търговските участници и почти всеки месец отбелязва рекордни изтъргувани количества енергия.

В сравнение с юли 2019 г., увеличението на търгуваните обеми е двойно, а спрямо юни 2020 г. – с 42 на сто.


„Добрите резултати се дължат както на усилията на всички търговски участници и институции, свързани с процеса на либерализация и обединяване на електроенергийните пазари в Европейския съюз, така и на благоприятните законодателни промени през последните години, които съвкупно гарантираха прозрачност, равнопоставеност, недискриминация и сигурност за играчите на пазара на електрическа енергия“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

След силния ръст на броя на регистрираните участници през първите три години на функциониране на пазара „Ден напред“, в момента активните участници са 81. Броят им надвишава този в повечето държави в региона, което е една от предпоставките за постигане на справедливи референтни цени.

В същото време се счита, че максималният брой на активните пазарни участници е почти достигнат, като се има предвид степента на либерализация и съществуващата законова рамка в страната ни.

Огромното значение на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация. Постигнатите ценови нива на сегмента са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния пазар.

Подписаното през юни 2019 г. споразумение между БНЕБ и European Energy Exchange (EEX), на базата на което EEX използва постигнатите на пазара „Ден напред“ клирингови цени и стартира предлагането на финансови фючърси за електроенергия с произход България, е международно признание за високото ниво на представителност и ефективното функциониране на сегмента.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg