8 страни, които вървят към бъдеще без кеш

7533
8 страни, които вървят към бъдеще без кеш

Миналия месец премиерът на Индия  Нарендра Моди въведе забрана за използване на две от най-разпространените банкноти в страната – тези от 500 и 1000 рупии. В същото време, други страни по света предприемат стъпки към по преминаване към електронни разплащания поради нисък интерес на потребителите към физическите парични средства. Наближава ли краят на кеша?

Електронното издание Investopedia ни запознава с няколко страни, които изглежда вече са тръгнали по пътя към безкешово бъдеще.

Австралия

През ноември тази година Citibank в Австралия реши да се откаже от кеша във всичките си клонове в страната, включително и от своите банкомати. Решението бе взето въз основа на липсата на потребителско търсене, като едва 4% от потребителите на банката са направили кешова транзакция в някой от клоновете и през миналата година. Според непотвърдена информация в пресата, ръководителят на отдела за частно банкиране към Citi Джанин Коуплин е направила следния коментар по темата:

„Този ход към безкешово обслужване в клоновете отразява отдадеността на Citi към дигиталното банкиране и ние инвестираме в каналите, които нашите потребители предпочитат да използват.“

През същия месец анализатори на UBS препоръчаха Австралия да извади от употреба 100-доларовата банкнота, с аргумента,     че това ще намали престъпната дейност от страна на онези, които предпочитат да не оставят дигитална следа, както и че увеличените депозити на банкнотата ще създаде нещо като принудителни спестявания за австралийците.

Белгия

В Белгия е вече незаконно да се придобиват недвижими имоти или да се правят каквито и да са покупки на стойност над 3000 евро, с пари в брой, с изключение на употребявани стоки.

Еквадор

Не приемайте автоматично, че най-богатите държави първи ще премахнат кеша. В Еквадор например средният реален БВП на глава от населението се равнява на едва 6000 долара. Въпреки това  през 2014 централната банка на  страната стана първата, която въведе виртуална валута. преди Еквадор нямаше собствена валута в продължение на близо 14 години, като разчиташе на щатския долар след като спря националната парична единица – сукрето, през 2000 година.

Индия

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди има амбиции да поведе нацията към безкешово бъдеще, отчасти като опит да се справи със сивата икономика в страната. Миналия месец индийската централна банка предприе стъпка в тази посока, изваждайки от употреба банкнотите от 500 и 1000 рупии. В радио интервю няколко дни по-късно Моди заяви: „Искам да кажа на моите братя и сестри дребни търговци – това е възможност да се присъедините към дигиталния свят“.

Кения

Много експерти смятат, че местата, където би било най-логично да се развият безкешови общества, са онези, в които голяма част от населението не разполага с персонална банкова сметка. Страните от Тропическа Африка продължават да бъдат водещи по отношение на употребата на мобилни услуги за разплащания. Един от най-ярките примери в това отношение е Кения, която постигна сериозен успех с m-Pesa  - система за мобилни разплащания разработена от британския телеком Vodafone през 2007 г.

Според публикувано наскоро проучване 59% от пълнолетните в Кения са използвали мобилни разплащания през миналата година.

Сингапур

Сингапур има сериозни амбиции да поведе Азия към напълно безкешово бъдеще. Стотици дребни търговци в страната са приели политика за неприемане на пари в брой. Бизнес средата в страната е една от най-приятелски настроените към биткойна. През 2014 година Сингапур стана една от първите държави в света, която въведе денонощната междубанкова система за трансфер на парични средства Fast.

Южна Корея

Централната банка на Южна Корея планира да започне да оперира изцяло безкешово до 2020 г. и да въведе национална дигитална валута, подобна на биткойн. Планът е да се извади кешът от употреба на етапи, като например дребните търговци започнат да връщат ресто в електронни кредити, вместо в пари в брой.

Страната бе една от първите, които въведе виртуална валута, под формата на игрални кредити, които приеха ролята на кеш. През 2010 г. Върховният съд на страната взе ключовото решение, че игралната валута може да се обменя за пари в брой.

Швеция

Първата европейска страна, която отпечатва официални банкноти (през 1661 г.), може да се превърне в първата  в света, която да се откаже от тях. Понастоящем не можете да си купите карта за градския транспорт с пари в брой в Швеция. Според централната банка на Швеция - Riksbank , само 20% от всички покупки в магазините през 2015 г. са платени с пари в брой. Според Riksbank  това се дължи на няколко фактора: малкото население на страната прави разпространението на физическа валута относително неефективно и скъпо; в страната оперират само няколко банки, което улеснява кооперацията между тях по оптимизирането на система за разплащания и на последно място – обществото в стратата е в крак с високите технологии.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg