Американските акции падат на фона на споровете за тавана на дълга

1088
Американските акции падат на фона на споровете за тавана на дълга

© Getty Images

Американските акции продължиха да се понижават в сряда, отразявайки нарастващото безпокойство относно тавана на дълга на САЩ, докато законодателите продължават преговорите.
 
Dow Jones Industrial Average отбеляза четвърта поредна сесия на загуби, падайки с 0,8%, или 255,59 пункта. S&P 500 загуби 0,7%, а Nasdaq Composite се понижи с 0,6%.
 
Дискусиите около тавана на дълга се превърнаха във фокус на инвеститорите през последните дни. Акциите първоначално се покачиха миналата седмица, след като лидерите на републиканците в Камарата на представителите и американският президент Джо Байдън изразиха оптимизъм, че могат да постигнат споразумение. Липсата на напредък в преговорите обаче натежава на пазара, като двете страни са разделени относно разходите на правителството за следващата година.
 
Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти е под натиска на консерваторите да осигури дълбоки съкращения, докато Белият дом предлага замразяване на разходите.
 
Преговарящите от Републиканската партия настояват, че всяка сделка с демократите трябва да доведе до по-ниски дискреционни разходи през 2024 г. в сравнение с тази година, наричайки това критична стъпка за справяне с нарастващия дълг на страната, който сега възлиза на 31,4 трилиона долара.

„Продуктивната“ среща за тавана на дълга на САЩ приключи без сделка Нивата на разходите за следващата година се превърнаха в спорна част от преговорите

„Трябва да похарчите по-малко, отколкото сте похарчили миналата година. Не е толкова трудно да се направи“, каза Маккарти пред репортери в сряда, като добави, че се надява да постигне напредък в преговорите, съобщава The Wall Street Journal.
 
Демократите казват, че искането на Републиканската партия за намаляване на разходите е неразумно, особено след като Белият дом сигнализира, че може да се съгласи да замрази дискреционните разходи през следващата година и потенциално да ограничи бъдещите увеличения за две години.
 
Повечето инвеститори очакват Конгресът да повиши тавана на дълга до 1 юни – деня, в който правителството може да няма достатъчно средства, за да плаща всичките си сметки, както няколко пъти предупреди министърът на финансите Джанет Йелън. Неуспехът в начинанието може да причини сериозни икономически щети, затруднявайки притежателите на по-рискови активи.
 
 
Безпокойство на пазара добавят коментарите на някои представители на Федералния резерв, според които увеличението на лихвените проценти може да продължи. 
 
Кристофър Уолър каза, че каквото и да направи централната банка на следващата си среща в средата на юни, тя вероятно ще трябва да повиши лихвите по-късно през годината, за да се пребори с инфлацията.
 
Доходността на дългосрочните държавни облигации на САЩ се повиши след коментарите на Уолър, като тази на 10-годишните достигна до 3,738%, спрямо 3,696% във вторник. 
 
Доходността падна до 3,717% след публикуването на протокола от срещата на Фед през май, който показва, че банкерите са разделени по въпроса дали са необходими допълнителни увеличения, въпреки че повечето са за пауза.
 
 
Малко акции бяха пощадени от спадовете на цените в сряда. В рамките на S&P 500 секторът на информационните технологии падна с 0,6%, този на индустриалните материали се понижи с 1,1%, а финансовият загуби 1,3%.
 
Agilent Technologies падна с близо 6%, след като производителят на лабораторни инструменти намали перспективите си за годината.
 
Енергийният сектор беше ярката точка, поскъпвайки с 0,5%, тъй като спадът в запасите от петрол в САЩ помогна за покачването на американския суров петрол с близо 2% до $74,34 за барел.
 
Някои отделни акции също се противопоставиха на низходящата тенденция благодарение на силните корпоративни отчети. Сред тях бяха търговците на дребно Abercrombie & Fitch и Urban Outfitters, регистрирали двуцифрени печалби за първото тримесечие.
 
Доходността на съкровищните бонове с падеж на 1 юни скочи над 7,1%, според Tradeweb, от 5,98% във вторник. Въпреки че инвеститорите като цяло са уверени, че правителството в крайна сметка ще извърши всичките си плащания по дълга, има опасения, че притежаването на облигации, които не са изплатени по график, може да създаде оперативни главоболия за трейдърите.
 
Доходността на съкровищните бонове с падеж в началото и средата на юли възлиза на около 5%. Това предполага, че инвеститорите вярват, че Конгресът ще предприеме бързи действия за повишаване на тавана на дълга през юни, дори ако правителството за кратко не разполага с пари.
 
 
Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти положи усилия да отговори на опасенията на инвеститорите, че разделеният Вашингтон няма да може да сключи сделка за увеличаване на тавана на дълга и по този начин да избегне разтърсващ пазара дефолт, отбелязва MarketWatch.
 
„Работим ден и нощ. Ако бях на пазарите, не бих се страхувал от нищо в този процес“, каза калифорнийският републиканец по време на интервю за Fox Business след затварянето на пазара.
 
„Не бих изплашил пазарите под никаква форма. Ще се споразумеем.”
 
Маккарти не е бил активен купувач и продавач на акции през последните три години, според анализ на CapitolTrades.com, отбелязва още MarketWatch.
 
Коментарите на Маккарти за пазарите са в контраст с тези на министъра на финансите Джанет Йелън, която каза по-рано през деня, че „дори в навечерието на споразумението, когато такова се случи, може да има значителни проблеми на финансовите пазари“.
 
В сряда демократите в Камарата на представителите повториха критиките си към Маккарти и неговите колеги от Републиканската партия.
 
„Републиканците в Камарата на представителите са решени да сринат икономиката, защото вярват, че това ще им бъде от политическа полза“, каза по време на пресконференция лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, демократ от Ню Йорк. „Това е единственото обяснение за тяхното крайно и по своята същност неразумно поведение.“


Българският бизнес

Всичко по темата Сделката за тавана на дълга на САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg