Американските акции затвориха с повишение в нестабилна сесия

1020
Американските акции затвориха с повишение в нестабилна сесия

© Unsplash

Основните борсови индекси в САЩ се върнаха на зелено след бурната сесия в сряда, когато Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт пункт, а вчера същият ход бе предприет и от британската централна банка. 
 
S&P 500 се покачи с 11,75 пункта, или 0,3%, до 3948,72. 
 
Dow Jones Industrial Average добави 75,14 пункта, или 0,2%, до 32105,25. 
 
Технологичният Nasdaq Composite се покачи със 117,44 пункта, или 1%, до 11787,40.
 
Компаниите от сектора на информационните технологии на S&P 500 добавиха около 1,7%, а тези в комуникационните услуги се повишиха с 1,8%. Netflix постигна най-големият ръст в общия измерител на фондовия пазар, добавяйки $26,47, или 9%, до $320,37 на акция.
 
Нестабилната търговия все пак продължи и в четвъртък, като акциите поскъпваха през по-голямата част от деня и завършиха сесията нагоре, но загубиха малко от силата си в последния час на търговската сесия.
 
Някои трейдъри приписват това на неясните послания, които председателят на Фед Джером Пауъл даде относно бъдещия курс на централната банка по отношение на лихвите, както и на коментарите на министъра на финансите Джанет Йелън, която на изслушване в Сената каза, че не се обмислят начини за гарантиране на всички банкови депозити.
 
 
Пазарите преживяват бурна търговия този месец, подчертавайки как инвеститорите се борят с две икономически реалности.
 
От една страна, инфлацията все още е висока и битката с нея остава приоритет на Фед. Пауъл повтори в сряда, че намаление на лихвите по-късно тази година – на каквото много инвеститори все още се надяват – не е неговият „базов план“.
 
В същото време банковата криза продължава да се разгръща в САЩ, изостряйки притесненията за рецесия и водейки до сътресения за регионалните банки. Някои от тях бяха сред най-губещите в S&P 500 в четвъртък: акциите на First Republic Bank паднаха с 80 цента, или 6%, до 12,53 долара за акция. Акциите на Comerica загубиха $3,82, или 8,6%, до $40,70. M&T Bank отписа $5,29, или 4,5%, затваряйки на $112,37 за акция.
 
 
Доходността на 10-годишните съкровищни облигации продължи спада си, намалявайки до 3,406%. Доходността пада с покачването на цените на облигациите.
 
Други активи убежища, като златото, също се покачиха рязко. Най-активно търгуваният фючърсен договор за злато достигна до 1 993,80 долара за тройунция, което е най-високата стойност за последната година.
 
 
Нови данни, публикувани рано в четвъртък, показаха, че молбите за обезщетения за безработица са останали почти стабилни миналата седмица, което е знак, че по-широкият пазар на труда е стабилен въпреки големите съкращение, обявени в някои от най-големите големите компании.
 
Инвеститори и анализатори са разтревожени, че стресът за регионалните банки ще се разпространи в други части на икономиката. Очаква се затягане на кредитните стандарти по отношение на заемите за бизнеса, което ще доведе до съкращения през следващите седмици.
 
 
Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2%.
 
На Лондонската фондова борса индексът FTSE 100 се понижи с 0,89% до 7499,6 пункта. 
 
Във Франкфурт DAX отстъпи 0,04% до 15 210,39 пункта, а парижкият САС 40 затвори с повишение от 0,11% до 7139,25 пункта. 
 
В Азия индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 2,3%, подтикнат от силните печалби на Tencent. Shanghai Composite спечели 0,6%, а Nikkei 225 се повиши с 0,2%.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg