Анализатори: Златото гони 1 400 долара, но има и рискове

2167
Анализатори: Златото гони 1 400 долара, но има и рискове

© Pixabay

Цената на златото проби нивото от 1 300 долара за тройунция през миналата седмица и бележи стабилен ръст, на фона на продължаващото напрежение между Северна Корея и САЩ. Някои пазарни експерти прогнозират, че скъпоценният метал може да поскъпне още.

"Налице е комбинация от събития, която повишава цената на златото, в това число политическа несигурност и изкупувания от страна на хеджфондовете. Ако тези екстремни политически обстоятелства продължат, цената може да достигне до ниво от 1 400 долара за тройунция," смята Низам Хамид, анализатор на борсово търгувани фондове в WisdomTree, цитиран от CNBC.

Настоящият период на завишена несигурност, по отношение както на вътрешната политика, така и на външната политика на САЩ, оказва подкрепа на цената на златото, според Хамид.

"Предвид това на какви нива са оценките на други класове активи, има реален потенциал златото да продължи да поскъпва, особено ако все повече инвеститори започнат да купуват."

Златото в момента се търгува на цена от около 1 340 долара за тройунция. Металът поскъпва с 2.45% за последните седем дни, а ръстът от началото на годината възлиза на около 16%.

Инвеститорите имат склонност да се насочват към активи убежища, като златото, швейцарския франк и японската йена, във времена на несигурност, тъй като традиционните активи, като акциите и облигациите, могат да бъдат доста волатилни.

По-ниските лихви по облигациите в момента и по-евтиният долар също отказват подкрепа на златото, според анализатора от UBS Джойн Тевес.

5 неща, в които да инвестирате преди края на 2017 г. Имате няколко месеца, през които да действате

"Освен интереса към златото в качеството му на актив убежище, други фактори също продължават да подкрепят скъпоценния метал. Лихвите в САЩ и доларът остават близо до дъната си, на фона на по-слабите от очакваните данни за заетостта през август, а потенциалните икономически загуби от урагана Харви може да окажат влияние над ръста на БВП," смята Тевес.

Тъй като златото се търгува в щатски долари, цената му се влияе от лихвените проценти в САЩ. Слабите икономически данни напоследък пораждат опасения, че Федералният резерв може да забави вдигането на лихвите в краткосрочен план, което отслабва долара и подкрепя златото.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се понижава с над 10% от началото на годината, до 91.861 пункта.

Активността по отношение на изкупуването на златото също подкрепя цената на метала – дългите позиции при златото (залозите, че златото ще поскъпва) са нараснали с 16% в седмицата, приключила на 29 август.

Борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, са увеличили активите си с половин милион тройунции през септември и бележат ръст от 5.33 млн. тройунции от началото на годината, сочат данни на UBS.

Рисковете за понижаване в цената на златото обаче остават. Например, ако доларът тръгне нагоре, тогава цената на златото ще падне, предупреждава Карстен Менке, анализатор в Julius Baer.

"Предвид солидния икономически растеж в САЩ и перспективите за по-високи лихви, ние все още очакваме поскъпване на долара," казва Менке.

"Като добавим преобладаващите бичи нагласи на фючърсния пазар, както и слабото търсене на физическия пазар, ние очакваме по-скоро понижение, отколкото повишение на цената на златото от настоящите нива."

Менке също така добавя, че тримесечният и 12-месечният ценови таргети на Julius Baer за златото остават без промяна на ниво от 1 200 долара за тройунция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg