157 000 нови работни места в САЩ през януари

1570
157 000 нови работни места в САЩ през януари

Щатската икономика е добавила 157 000 нови работни места през изминалия месец, показаха данните на министерството на труда. За сравнение през ноември и декември са били създадени по 127 000 нови работни места.

Нивото на безработица обаче се е повишило с 0.1% до 7.9%.

Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите за 160 000 нови работни места и запазване на безработицата стабилна на ниво от 7.8%.


Данните идват след изненадващото свиване на БВП през четвъртото тримесечие и подкрепят очакванията на пазарните участници за по-дълго време на стимули за щатската икономика до трайното й възстановяване.

БВП на САЩ се е свил с 0.1% през четвъртото тримесечие предимно поради забавяне в темповете на запасите и понижените разходи за отбрана.

Бурята, връхлетяла източните брегове на страната, бе друг фактор за слабото представяне на икономиката през последното тримесечие на миналата година.

От Фед официално оповестиха в сряда, че икономическото възстановяване е прекъснало, но сигнализираха оптимизъм за възстановяването на икономиката, вследствие на продължаващата монетарна политика.

Средният ръст на заетостта през изминалата година е бил 181 000 работни места на месечна база, което обаче не е било достатъчно за намаляване на безработицата. За това е необходимо създаването на над 250 000 нови работни места на месец.

Въпреки че нивото на безработица се е понижило значително от пика си при 10% през октомври 2009 година, безработицата продължава да е основна заплаха пред американската икономика.

Данните не доведоха до съществена промяна в нивата на търговия на долара спрямо останалите основни валути. Еврото се разменя при най-високите си стойности от над година насам над 1.3660.

Спрямо йената щатската валута се търгува близо до най-високите си стойности от над година и половина насам при нива над 92 йени за долар.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg