Barclays: Доларът може да поскъпне с 5% спрямо йената през настоящото тримесечие

534
Barclays: Доларът може да поскъпне с 5% спрямо йената през настоящото тримесечие

Доларът може да поскъпне спрямо йената до ниво от 125 йени за долар през настоящото тримесечие, което би било поскъпване с 5% на щатската валута в резултат на така наречения "кери трейдинг", прогнозират анализатори от инвестиционната банка Barclays Capital. Към момента доларът се търгува на нива от около 118.85 йени за един долар.

Очакванията на банката са резултат от прогнозите й, че централната банка на Япония няма да повиши равнището на краткосрочните лихви в страната до третото тримесечие от настоящото им ниво при 0.5% на годишна база.

В случай че прогнозата стане реалност, това би било най-високото ниво на щатската валута от декември 2002 година насам.

През последния един месец йената отбеляза понижение спрямо 16-те основни валути, в резултат на ниското ниво на лихвите в Япония.

Най-големи загуби регистрира японската национална валута спрямо тези на страните с по-високо равнище на краткосрочните лихви, като австралийската и новозеландската национална валута. Йената поевтиня с 5.9% спрямо новозеландския долар и с 5.3% спрямо австралийския за изминалия месец.

Очакванията за поевтиняването на японската валута се предопределят и от тези за продължаване на изнасянето на капитали от страната към международните финансови и парични пазари.

Международните активи на японските домакинства са възлезли на 46 трлн. йени (387.2 млрд. долара) през 2006 година, което е едва 3% от общите им финансови активи, държани от тях.

Специалисти от националната банка на страната обаче са значително по-слабо "мечи настроени" от колегите си от Barclays, като прогнозират ръстът на долара спрямо йената до едва 119 йени за долар през настоящото тримесечие.

Японските инвестиционни фондове са повишили покупките си на чуждестранни активи, като те са достигнали 40% от общите им активи през изминалата година от 8% през 2002 година, по данни на централната банка на страната.

Инвестиционните банки Credit Suisse и Fortis Bank очакват най-лошо представяне на йената спрямо долара сред 49-те финансови институции, дали прогноза за движението на валутната двойка в изследването на информационната агенция Bloomberg през изминалия месец, като оттам очакват доларът да поскъпне до нива между 125 и 127 йени през настоящото тримесечие.

Все по-голямо присъствие на "марджин-трейдъри" се наблюдава в Токио, по данни на изследователския институт Mizuho Research Institute, като младото поколение на възраст около 30 години е съставната част от този контингент, като все по-разпространена става и търговията с валута през мобилните им телефони.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg