Бернанке повдигна световните борси

995
Бернанке повдигна световните борси

Щатската икономика се нуждае от по-висок ръст, за да продължи да се понижава безработицата, коментира вчера председателят на Фед – Бен Бернанке. Това се прие от пазара като признак за по-нататъшни ниски лихви във водещата световна икономика, както и по-нататъшни стимули за икономиката.

Речта на Бернанке се прие изключително положително от световните финансови пазари, като фючърсите на щатските пазари сочат отваряне силно нагоре, а ръст отбелязаха и европейските днес.

И докато в речта си Бернанке не заяви директно, че ще има трета вълна от стимули за щатската икономика, инвеститорите подразбраха, че централната банка не бърза да промени курса си на агресивни мерки за излизане от дълбоката рецесия.

Нивото на безработица в САЩ се понижи до 8.3% от 9.1% през изминалото лято, резултат, който Бернанке обясни с предприетите действия от страна на резерва за стимулиране на икономиката.

Подобряването на безработицата може да се забави, като първата вълна на понижението бе предопределена от прекратяване на изключително силните съкращения от страна на компаниите във времето на рецесия.

„По-нататъшното обръщане на негативния тренд на пазара на труда най-вероятно ще изисква значително по-нататъшно подобрение на производството и потребителското търсене, както и на бизнес средата, които могат да бъдат стимулирани с по-нататъшни политики“, коментира Бернанке пред Националната Асоциация на Бизнеса, цитиран от Bloomberg.

Щатските индекси се повишиха следствие на очакванията на инвеститорите, че речта на председателя на Фед може да е предвестник на по-нататъшни стимули, както и на продължителен период на рекордно ниски лихви в САЩ.

Доларът реагира изключително негативно на речта, като отбеляза загуби спрямо всички основни валути.

След последните две срещи на Фед от резерва обявиха, че ще запазят нивата на лихвите близки до нулевите такива до късната 2014-та година.

Добрите признаци за развитието на щатската икономика обаче, накараха редица инвеститори и анализатори да очакват по-рано началото на цикъла на повишение на лихвите.

Тези очаквания до голяма степен се предопределиха и от нарастващия инфлационен натиск в САЩ, до голяма степен подклаждан от поскъпването на цените на суровините и в частност тези на петрола и горивата.

Немският DAX добави около 1% от стойността си, като индексът, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании, се повиши с 0.8%.

Родният SOFIX отново се разграничи от всеобщите положителни тенденции, като отбеляза загуба в размер на 0.4%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eunice
# 0
20:05 | 12 May 2012
I didn't know where to find this info then kaobom it was here.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg