Безработицата в Германия с по-голям от очакванията спад

1974
Безработицата в Германия с по-голям от очакванията спад

Безработицата в Германия се е понижила за трети пореден месец през февруари, което не оправда очакванията на анализаторите. Компаниите са станали по-уверени във възстановяването на най-голямата европейска икономика и са ограничили темповете на съкращения.

Броят на безработните е намалял с 14 000 до 2.914 милиона, след като се понижи с 28 000 през изминалия месец. Средните очаквания на специалистите бяха за намаляване на безработицата с 10 000.

Нивото на безработица в страната се е запазило без промяна при ниво от 6.8%, което е най-ниското от две десетилетия насам.


Немската икономика регистрира по-голям от очакванията ръст през четвъртото тримесечие на миналата година, когато отбеляза повишение от 0.4%..

Бизнес доверието в страната на института Ifo се повиши до най-високото си ниво от две и половина година през февруари, а потребителското доверие се очаква да нарасне до седемгодишен връх през март.

„Пазарът на труда в Германия остава силен и се облагодетелства от наскорошното повишение на активността“, коментира Аналиса Пиаца, главен стратег инструменти с фиксиран доход Newedge Group. „Пазарът на труда в най-голямата европейска икономика ще продължи да подкрепя потреблението, дори и ако ръстът в заетостта не се ускори в краткосрочен план“, допълва още специалистът, цитиран от Bloomberg.

Европейската комисия повиши прогнозирания ръст на Германия през тази седмица, визирайки силното потребителско търсене в страната. Икономиката на страната се очаква да нарасне с 1.8% през 2014 година и 2% през 2015 година. Това е с 0.1 процентни пункта повече в сравнение с прогнозите на комисията през ноември.

Безработицата в Германия продължава да е наполовина на тази в еврозоната, където нивото е близо до рекордните 12%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg