Бразилският реал най-поскъпващ спрямо долара за последните четири години

801
Бразилският реал най-поскъпващ спрямо долара за последните четири години

От началото на годината бразилската национална валута е поскъпнала значително, спрямо щатския долар и 70-те други основни валути, следени от информационната агенция Bloomberg, с изключение единствено на исландската крона.

До голяма степен поскъпването на реала се е предопределил от бума в износа и повишението в цените на портокаловия сок, захарта, кафето, желязната руда и другите основни суровини, на които страната е богата, както и на високия лихвен процент, възлизащ на 12.9%.

За последните четири години бразилският реал е поскъпнал с 69%, спрямо щатската валута, което го е направило най-поскъпващата спрямо долара валута за посочения период.

Бразилската валута завърши изминалата седмица при ниво от 2.105 реала за един щатски долар, което бе и най-високото й ниво от май миналата година.

Поскъпването на реала оказва неблагоприятно въздействие върху международните производители изнесли производството си в страната, като например най-големият европейски автомобилопроизводител – немската компания Volkswagen AG, която изнася произведените в Бразилия автомобили в 30 държави по света.

Миналият септември от централата на Volkswagen обявиха, че възнамеряват да съкратят персонала си в страната с 3 600, от общо 12 000-те работника.

Повишението на бразилската валута оказва своето негативно въздействие и върху силно развития туризъм в страната, правейки по-скъпи туристическите услуги за чужденци.

За сравнение, къща с изглед към морето в Копакабана, където отсядат знаменитости като Франк Синатра и Мик Джагър, струва вече 2 480 долара на вечер, в сравнение с 1 840 долара през 2005 година.

До голяма степен поскъпването на националната валута се е предопределило и от значителният интерес на международни инвеститори към дълговите книжа на страната. Доходността по двугодишни държавни ценни книжа е със 7.4 процентни пункта по-висока, в сравнение със сравними щатски такива, и с 8.55 процентни пункта по-висока от немски държавни ценни книжа.

Местните облигации с нулев падеж с матуритет януари 2008 година, са донесли възвръщаемост на притежателите си от 18.1% за последната година, като конвертирана в долара, доходността възлиза на 25.2%.

През изминалата година чуждестранните инвеститори са увеличили над пет пъти размера на закупените държавни облигации, до 18 млрд. долара.

Износът на страната през изминалата година е нараснал със 16% до рекордните 137 млрд. долара, подкрепен от ръста в цените на захарта и другите основни суровини. От търговското министерство на страната прогнозират, че износът й може да се повиши с нови 11% през настоящата година.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg